Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Atea bekræfter: Bagmandspolitiet har rejst tiltale i sag om bestikkelse og underslæb

Nordens største it-leverandør bekræfter, at bagmandspolitiet har rejst tiltale i Danmarkshistoriens største sag om bestikkelse.

Bestikkelsessagen i Atea
It-leverandøren Atea er blevet hvirvlet ind i en stor bestikkelsessag.

Nordens største it-leverandør, Atea, bekræfter, at det danske bagmandspoliti har rejst tiltale mod selskabet for bestikkelse og underslæb foretaget af fire tidligere medarbejdere. Derudover er der også rejst tiltale mod tre tidligere medarbejdere fra Region Sjælland og Rigspolitiet.

Det samme tilkendegav flere kilder samt forsvarsadvokat Anders Németh over for Finans torsdag, og senere samme aften bekræftede Atea det så selv i en meddelelse til den norske fondsbørs, hvor Atea er børsnoteret. Sagen bliver kaldt Danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

»Jeg ønsker at beklage på vegne af Atea. Atea har nultolerance over for korruption, og det er mit ansvar som koncernchef at sikre, at Atea Danmark er et trygt selskab at samarbejde med. Atea har derfor siden juni 2015 samarbejdet med den danske anklagemyndighed (SØIK) i forbindelse med den pågående efterforskning, og vi har også gennemført vores egen interne efterforskning,« udtaler Ateas adm. direktør, Steinar Sønsteby.

Tiltalen er rejst mod Atea selv samt de fire tidligere medarbejdere, som ifølge tiltalen stod bag den omfattende bestikkelse. Anklagerne går på, at medarbejderne i perioden 2009 til 2014 forsøgte at score ordrer ved at smøre offentligt ansatte i bl.a. Region Sjælland.

Sagen begyndte at rulle, da de to direktører Morten Felding og Steinar Sønsteby blev ansat i sommeren 2014. Her blev de informeret om, at de tidligere ansatte havde taget beslutninger, godkendt udgifter og opført sig på en måde, som var i direkte strid med Ateas interne regler - mistænkelige forhold, der vedrørte storkunden Region Sjælland.

I juni 2015 foretog bagmandspolitiet de første anholdelser og ransagninger i bestikkelsessagen, som siden er blevet fulgt op med en række sigtelser og tiltaler mod offentligt ansatte, der bl.a. har modtaget it-produkter privat enten gratis eller med rabat.

Men først nu rejser bagmandspolitiet tiltale i det, man kan kalde hovedsagen.

Den danske direktør, Morten Felding, var oprindeligt selv sigtet for ikke at have grebet ind i tide. Men ifølge Finans' oplysninger, samt de nye oplysninger fra Atea, er Morten Felding ikke tiltalt.

Bliver Atea dømt, får det ikke nødvendigvis konsekvenser for den danske forretning. Fordi Atea er i fuld gang med at ransage sig selv, vil det ikke automatisk udelukke Atea fra offentlige udbud i Danmark, oplyser selskabet.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel hed det, at der var rejst tiltale mod seks personer samt Atea. Der rejst tiltale mod syv personer.

BRANCHENYT
Læs også