Erhverv

Regnskabskaos fortsætter: Revisor beskylder vinmægler for at bryde flere love

Ifølge Dansk Revision har Fine Wine Invest overtrådt loven på flere punkter, og revisionsfirmaet kan desuden ikke stå inde for vinmæglerens nye og reviderede regnskab.

Artiklens øverste billede
Thomas Clausens vinfirma, Fine Wine Invest, får stor kritik af revisor i sit nye og reviderede regnskab. Foto: Sofia Busk

Historien om vinmægleren Fine Wine Invests første årsregnskab har nu fået endnu et opsigtsvækkende kapitel.

For efter at have afleveret et fejlfyldt regnskab i første omgang uden en underskrivende revisor, krævede Erhvervsstyrelsen et nyt og revideret regnskab fra Fine Wine Invest. Regnskabet trak ud i flere omgange, men er nu endelig landet.

Problemet er blot, at den underskrivende revisor, Dansk Revision, ikke kan stå inde for tallene i det nye regnskab, selvom det bogførte overskud er faldet fra omkring 4,6 mio. kr. i første omgang til nu knap 48.000 kr.

Med andre ord er overskuddet i det nye regnskab 99 pct. mindre, end det var i det oprindelige regnskab fra december.

Dog kan Dansk Revision altså ikke sige, om det overskud er retvisende. Samtidig lægger revisionsfirmaet ikke fingre imellem i sin kritik af bogføringsmetoden i Fine Wine Invest.

Dansk Revision skriver således i regnskabet, at det ikke har været muligt at opnå »tilstrækkeligt og egnet revisionsbevis, der kan danne grundlag for en konklusion om årsregnskabet«.

Fine Wine Invests vigtigste aktiv er dets varelager, men Dansk Revision har ikke kunnet kontrollere varelagerets tilstedeværelse, fordi der ikke er foretaget en lageroptælling på balancedagen, der var den 30. juni 2016.

Samtidig skriver Dansk Revision, at Fine Wine Invests bogføring har »været mangelfuld, og samtlige transaktioner er ikke løbende blevet bogført i overensstemmelse med god bogføringsskik.«

Dansk Revision har gennem stikprøver forsøgt at indhente dokumentation for selskabets varesalg, varekøb og andre omkostninger, men det har ikke været muligt grundet bogføringens »beskaffenhed«.

Revisionsfirmaet slutter sin påtegning af med at skrive, at Fine Wine Invest har overtrådt henholdsvis bogføringsloven, momslovgivningen og kildeskatteloven.

Overtrædelsen af bogføringsloven er ifølge revisoren sket, fordi selskabet ikke har opbevaret regnskabsmateriale.

Som følge af den mangelfulde bogføring er Fine Wine Invests momsangivelser desuden fejlbehæftede, ligesom selskabets fakturaer ikke opfylder momslovgivningens specifikationskrav, skriver Dansk Revision.

Endeligt har Fine Wine Invests direktør, altså Thomas Clausen, haft fri bil til rådighed i regnskabsåret, men »der er ikke sket løbende indrapportering herom til skattemyndighederne i overensstemmelse med kildeskatteloven«, står der i revisorpåtegningen.

Finans har været i kontakt med Thomas Clausen, og han forklarer, at Fine Wine Invest nu ser fremad og vil bruge revisor og bogholder til sine regnskaber.

»Nu kigger vi fremad og arbejder på at hjemtage gode afkast til vores kunder. Vi er dog glade, for at regnskabet er udkommet, så vi nu kan få ro til vores arbejde,« skriver han i en mail.

Men du sagde i februar, at overskuddet på 4,6 mio. kr. stadig ville være det samme, når en revisor havde kigget tallene igennem. Hvorfor er det ikke blevet sådan?

»Vi har ikke mere at udtale os om. Pressen har været utroligt hård ved os og er det fortsat. Så vi har lært at holde mund og vil nu se fremad.«

Har du så nogle kommentarer til revisorpåtegningen, hvor der står, at der ikke kan udtrykkes en konklusion om regnskabet, og at Fine Wine Invest har overtrådt loven på flere punkter?

»Ikke andet, end at vi har lavet nogle menneskelige fejl, og det er vi utrolige kede af. Men fremadrettet er der styr på regnskabet. Og vi ser frem til næste regnskab,« skriver Thomas Clausen.

Finans beskrev i januar, hvordan Thomas Clausen og Fine Wine Invest hver dag havde tjent 12.500 kr. på vin i det seneste regnskabsår. Thomas Clausen forklarede, hvordan det spirende vinmarked havde sat fut i hans forretning. Men senere kunne Børsen bringe en historie, hvor en revisor og to professorer såede tvivl om Fine Wine Invests gode resultater, fordi virksomhedens regnskab var spækket med fejl.

Det førte til, at Erhvervsstyrelsen krævede et nyt regnskab, og i den forbindelse lovede Thomas Clausen, at overskuddet ville forblive det samme, når det nye og reviderede regnskab engang blev offentliggjort.

»De forskellige tal er blevet tastet forkert ind i systemet, men overskuddet er stadig det samme. Det kommer ikke til at ændre sig,« forklarede han i februar til Finans.

Regnskabet trak ud i flere omgange, og nu står det altså klart, at hverken overskuddet blev det samme, eller at den underskrivende revisor kunne stå inde for meget af det, der er foregået i Fine Wine Invests første regnskabsår.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.