Serier

15 måneders forsinkelse koster it-kæmpe 100 millioner i bod

Kommunernes it-fællesskab Kombit har indgået forlig med it-virksomheden KMD efter et hæsblæsende forløb omkring forsinkede it-systemer til landets kommuner.

Kunder i krig med KMD
Igen og igen har KMD meddelt kommunerne, at it-selskabet var forsinkede med de såkaldte støttesystemer. Det koster nu KMD en bøde på 100 mio. kr.

Efter en hæsblæsende strid om forsinkede it-systemer kommer it-virksomheden KMD til at betale 100 mio. kr. i bod til landets kommuner. Det ligger fast, efter KMD har indgået et forlig med kommunernes it-fællesskab Kombit.

KMD er blevet mere end 15 måneder forsinket med de såkaldte støttesystemer, som er afgørende for kommunernes planlagte monopolbrud på it-området. Det har fået kommunerne til at lange hårdt ud efter KMD. Kombit har allerede fyret KMD for en mindre del af kontrakten, og flere kommunerne truer med at sortliste KMD fra kommende projekter.

I et brev til landets kommuner, som Finans har set, skriver Kombits bestyrelsesformand Erik Nielsen, at forliget indeholder tre hovedelementer. Ud over de 100 mio. kr. har Kombit også sikret sig en forlængelse af den prisaftale, kommunerne har med KMD i forhold til de eksisterende systemer. Den aftale giver ifølge Kombit en besparelse på ca. 300 mio. kr. Dertil kommer et tredje aftaleelement, som sikrer, at KMD kommer til at bøde yderligere, hvis ikke KMD har støttesystemerne klar i oktober 2017.

Kommunerne har langet hårdt ud efter KMD, fordi KMD har haft et stærkt økonomisk incitament til at forsinke støttesystemerne. KMD tjener i dag stort på at levere en række gamle it-systemer, som kommunerne gerne vil skifte ud. Men først når støttesystemerne er på plads, kan kommunerne lade andre leverandører erstatte KMD's gamle systemer.  Det har bl.a. fået KL's formand Martin Damm (V) til at beskylde KMD for at misbruge selskabets monopolstatus til at tømme skatteborgernes lommer.

Erik Nielsen er tilfreds med aftalen.

»Vi havde gerne været foruden denne sag, men det bedste er nu, at vi er kommet i en situation, hvor vi kan komme videre med monopolbruddet. Det er det vigtigste,« siger han og understreger, at aftalen er skruet sammen, så KMD ikke længere kan tjene på yderligere forsinkelser.

»Hvis ikke de leverer, er der lagt incitamenter ind, som er omvendt i forhold til tidligere. Nu vil det være KMD og ikke kommunerne, der mister penge, hvis støttesystemerne bliver yderligere forsinkede,« siger Erik Nielsen.

I KMD er adm. direktør Eva Berneke glad for, at det offentlige slagsmål er slut.

»Vi er glade for, at det er lykkes at nå frem til et forlig. Vi værdsætter, at Kombit og KMD med forliget ønsker at se fremad og lægge uenighederne bag sig,« siger Eva Berneke.

Læs også