Erhverv

Polske håndværkere skulle bruge ulækker kurvestol som toilet

De skulle selv grave hullerne til deres ekskrementer, når de havde været på toilettet, som i øvrigt var en ombygget kurvestol.

Den norske fagforening Fellesforbundet og Arbejdstilsynet fandt horrible forhold for to polske brødre, der arbejdede for et ejendomsselskab i Skien i Sydnorge. Her er deres toiletforhold som består af en kurvestol med et firkantet hul. Spaden er til at grave nødtørften ned med. Foto: Fellesforbundet

Østeuropæiske arbejdere bliver ofte tilbudt kummerlige forhold af skrupelløse arbejdsgivere.

Men et ejendomsselskab i Skien i Sydnorge må ligge helt i top efter afsløringer af fagforeningen Fellesforbundet og det norske Arbeidstilsyn.

To polske brødre boede i en læk campingvogn og deres toiletforhold var en kurvestol på ejendomsselskabets grund. De måtte bruge en haveslange til at vaske sig og køkkenet - udendørs - bestod af nogle stablede paller, skriver VG.

»Jeg har set mange mærkelige ting, men det er noget af den værste indkvartering, jeg har været ude for. Vi opdagede så alvorlige brud på lovgivningens krav til beboelse, at vi har valgt at gå videre med sagen,« siger Bjørn Tore Hansen, der er leder i Arbeidstilsynet i det sydlige Norge, skriver avisen.

Ejendomsselskabet må derfor regne med en politianmeldelse eller stor bøde.

De to polakker udførte hovedsageligt murer- og malerarbejde, men også forefaldende opgaver for selskabet. Deres campingvogn var parkeret på selskabets grund, og polakkerne boede på stedet i flere måneder ad gangen.

Der var ingen varme i campingvognen, og de havde hverken muligheder for at tage bad eller lave mad.

»Der var ingen sanitære forhold, og arbejderne havde fået en kurvestol med et hul i til at gå på toilettet. Herefter skulle de grave det ned på grunden. Til at vaske sig med havde de en haveslange med koldt vand, og de tilberedte deres mad ved et provisorisk køkken som bestod af stablede paller ude i haven,« fortæller Bjørn Tore Hansen.

Der var rotter på grunden, og de havde boet der i to år, mens de var sæsonarbejdere fra forår til efterår. De blev hele tiden lovet bedre indkvarteringsforhold, men det skete aldrig.

»De fik heller ikke den løn, de havde krav på. Der er på alle måder tale om social dumping,« siger Rune Tønnesen fra Fællesforbundet til VG.

BRANCHENYT
Læs også