Erhverv

Nøgen kvinde overskrævs på stor tysk pølse giver reklame-smæk

Klager over især sexistiske reklamer satte sidste år rekord i Tyskland. Og førsteprisen tager Riffel's Bar und Grill i Hannover med sin Don Draper-agtige retropølsereklame.

Klager over reklamer med kønsdiskriminerende over- og undertoner slog rekord i Tyskland sidste år. Her er det en nyere reklame for ristede pølser fra Riffel's der blev "irettesat" af det tyske reklamenævn. Teksten lyder: "Riffel's - når man elsker pølse". I Danmark har især Cult tidligere været på kant med Forbrugerombudsmanden i lignende klagesager. Foto: Deutscher Werberat

Sex sælger. Og sexisme åbenbart endnu bedre. Det tyske Reklameråd måtte sidste år behandle flere end 700 sager efter klager fra forbrugere. En stigning på 15 pct. i forhold til 2015.

Og hovedårsagen til klagerne er 'kønsdiskriminerende reklamer', hvor det oftest er kvinder, der bliver fremstillet og brugt på en nedværdigende måde for at sælge et produkt, skriver Handelsblatt.

Ovenstående reklame for ristede pølser er fra Riffel's Bar und Grill i Hannover, der modtog en irettesættelse fra Deutscher Werberat (Reklameråd). Rådet har ingen direkte sanktionsmuligheder, da det er oprettet af branchen selv for at holde selvjustits.

Der er flere eksempler fra Reklamerådets årsberetning på reklamer, der er stærkt kønsdiskriminerende. Afklædte kvinder er blevet brugt til at sælge alt fra briller over tryksager til frisørprodukter.

I Danmark har vi tidligere haft flere sager, der fik Forbrugerombudsmanden til at gribe ind, men det ligger efterhånden år tilbage.

Carlsberg kom før årtusindskiftet i modvind på grund af en reklame med en afklædt kvinde, der kunne anes gennem en dugget rude. Bryggeriet forsøgte sig med en mandlig udgave, men droppede reklamen.

Ellers er det ofte drikkevareproducenten Cult, der har været udsat for kritik gennem tiderne.

Dels for sexistiske reklamer og en enkelt gang for en reklame, som Forbrugerombudsmanden mente var en indirekte opfordring til vold. Det var en reklame for en energidrik.

Men også reklamer for Nygart Privathospital, der blandt andet tilbyder brystoperationer, med nøgne kvindebryster på siden af busser har vakt harme blandt nogle forbrugere. Disse reklamer er brugt inden for de seneste par år.

BRANCHENYT
Læs også