Erhverv

Rejseselskab efter konkurs: Kunder mister de fleste af deres penge

Kunder i det konkursramte rejseselskab Vacasol har penge i klemme, men må se langt efter dem alle. Alligevel bør de være tilfredse, siger kurator.

Vacasol, der formidlede udlejning af knap 20.000 ferieboliger rundt om i Europa, indgik i oktober en konkursbegæring. Screenshot.

Der bliver en smule penge tilovers til hundredvis af kunder i den danske rejseportal Vacasol, der i oktober gik konkurs efter en række store millionunderskud.

Advokat Christian Tornvig Jensen, der behandler sagen, vurderer, at Vacasols simple kreditorer - f.eks. private kunder, der har betalt for en ferie, som endte med at blive aflyst som følge af konkursen - kan se frem til en dividende på 4-8 pct.

Det betyder, at kreditorerne får 4-8 øre retur for hver krone, de har til gode. Har man eksempelvis 10.000 kr. i klemme, får man 400-800 kr. refunderet.

Ifølge Christian Tornvig Jensen er der anmeldt krav fra simple kreditorer for i alt 11,6 mio. kr. Af dem er størstedelen altså tabt, vurderer han.

»Men kigger du på, hvordan konkursboer normalt afvikles, er det sjældent, at simple kreditorer får dividende. Så selvom 4-8 pct. ikke er meget, er det faktisk ret godt,« siger han.

Vacasol havde mere end 200 samarbejdspartnere og formidlede udlejning af knap 20.000 ferieboliger gennem hjemmesider i både Danmark, Sverige, Norge, Holland, Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Selskabet var ejet af blandt andre erhvervsmændene Erik Arnbak, Mikael Konnerup og Jesper Lohmann.

Efter at have tabt i alt 30 mio. kr. valgte ejerne imidlertid i oktober at indgive en konkursbegæring til Sø- og Handelsretten. Efterfølgende lykkedes det at få solgt selskabets aktiver videre til en ny ejer, det danske selskab Your Rentals, som bl.a. har overtaget inventar og adskillige ansatte.

Tidligere ansatte i Vacasol har knap 600.000 kr. tilgode i sagen. De får det fulde beløb dækket.

I behandlingen af konkursboet har Christian Tornvig Jensen ikke fundet anledning til at rette kritik mod Vacasols ledelse.

»Da ledelsen så, i hvilken retning tingene udviklede sig, forsøgte man at forhandle sig frem til en løsning – enten i form af nye midler eller en overdragelse af selskabets aktiver – men uden held. Og så kastede man håndklædet i ringen og indgav en konkursbegæring,« siger han.

Flertallet af de kreditorer, der har penge tilgode i konkursboet, er udenlandske, vurderer Christian Tornvig Jensen. Han skal vurdere kreditorernes anmeldte krav ved en såkaldt fordringsprøvelse, der foregår den 31. marts.

BRANCHENYT
Læs også