Erhverv
0

Danske Bank efter hvidvasksag: Vi har ikke haft styr på det

Efter Berlingske Business' afsløringer anerkender Danske Bank, at der har været store problemer, særligt i Estland.

Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, anerkender, at banken ikke har jaft ordentligt styr på tingene. Foto: Carsten Snejbjerg

Danske Bank vil gerne tage ansvar for, at man bidrager til bekæmpelsen af hvidvask, men man kan langt fra garantere, at man ikke bliver misbrugt. Det oplyser banken i en pressemeddelelse mandag aften.

»Vi ønsker på ingen måde at blive misbrugt til hvidvask eller andre kriminelle formål. Vi tager vores ansvar for at bidrage til bekæmpelsen af hvidvask og anden finansiel kriminalitet meget alvorligt og har gennem de seneste år øget indsatsen på dette område betydeligt. Vi kan ikke garantere, at vi ikke kan misbruges, men det har aldrig været sværere, end det er nu, og vi gør alt, hvad vi kan for at undgå det,« udtaler chefjurist i Danske Bank, Flemming Pristed, i en kommentar.

Danske Bank er igen kommet i stormvejr, efter at Berlingske Business mandag aften skrev historien om, at en efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, viser, at milliarder er flydt gennem danske banker til skattely. Blandt bankerne er netop Danske Bank og Nordea.

Danske Bank indrømmer, at man særligt i årene 2011-2014 slet ikke havde styr på tingene.

»Det drejer sig om transaktioner, som vi allerede kender til og har været i dialog med både de danske og estiske myndigheder om. Vi havde på det pågældende tidspunkt i Estland ikke tilstrækkeligt effektive systemer og rutiner til at sikre, at vi ikke blev misbrugt til hvidvask. Det har vi rettet op på,« udtaler Flemming Pristed.

De fleste kunder med tvivlsomme ærinder er blevet afviklet, men det gælder ikke dem alle sammen.

»Vi har afviklet alle kunder, der ikke kunne dokumentere en legitim årsag til at have en konto i Estland. Som et resultat heraf er samtlige kunder på nær én med relation til de pågældende transaktioner blevet afviklet. Vi har indført nye systemer og kontrolprocedurer og har desuden indsat en ny ledelse i Estland,« udtaler Flemming Pristed.

Nordea har overfor Berlingske Business afvist at kommentere på sagerne i detaljer.

»De pågældende transaktioner vedrører perioden 2012-14, før banken iværksatte et omfattende program med henblik på at forbedre compliance i forhold til økonomisk kriminalitet efter tidligere tiders mangler på hvidvaskområdet,« skriver Stine Wind, pressechef i Nordea, i en mail. Hun tilføjer:

»Nordea tager sine forpligtelser til at bekæmpe hvidvask meget alvorligt og har investeret massivt for at styrke kontrollen. Vi samarbejder regelmæssigt med tilsynsmyndighederne og myndighederne med ansvar for økonomisk kriminalitet i forbindelse med mistænkelige transaktioner, og det vil vi også gøre i dette tilfælde.«

BRANCHENYT
Læs også