Erhverv
0

Norsk powershopping fortsætter: Visma køber it-firmaet Bluegarden

Bluegarden, firmaet bag lønsystemerne Dataløn og Multidata, er på vej på norske hænder. Nu mangler kun myndighedernes godkendelse.

Mogens Elsberg blev direktør for Bluegarden i efteråret 2015, da kapitalfonden Marlin havde købt Bluegarden. Nu venter nye ejere - nu fra Norge. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Først blev ejerne af E-conomics halvanden milliard rigere. Så blev it-selskabet Mind4IT og Martin Thorborgs Dinero opkøbt for henholdsvis 70 og 125 mio. kr. Og nu gælder det Bluegarden, som er markedsleder i Danmark på lønudbetalinger.

Den norske it-koncern Visma har de seneste to år været på en ordentlig indkøbstur i den danske it-branche og jagtet firmaer, der har med økonomisystemer og lønudbetaling at gøre.

Dermed er Bluegarden et oplagt opkøb, for omkring én million danskere får hver måned deres løn udbetalt gennem Bluegardens lønsystemer Dataløn og Multidata. I Norge og Sverige tilsammen er det også omkring en million, der får løn via Bluegarden.

»Vi har i onsdags underskrevet en købsaftale med Visma. Nu afventer vi så en godkendelse fra konkurrencemyndighederne, men det tror vi ikke bliver noget problem,« siger Mogens Elsberg, adm. direktør for Bluegarden.

Han har i øvrigt prøvet at blive opkøbt af Visma før. I 2015 var han adm. direktør for E-conomic, da selskabet blev købt af den norske it-kæmpe.

Prisen for Bluegarden er ikke offentliggjort, men det er under to år siden, at kapitalfonden Marlin købte Bluegarden af en kreds af danske banker. Ifølge regnskabet fra holdingselskabet betalte Marlin dengang 320 mio. kr., og siden har Bluegarden med den nye direktør Mogens Elsberg i spidsen været igennem en turnaround, der har trimmet selskabet.

Bluegarden
  • Stiftet i 1969 under navnet Multidata – to år senere bliver det en del af PBS (nu Nets).
  • I 2003 skilt ud fra PBS, men stadig ejet af samme ejerkreds, de danske banker.
  • Køber i 2007 firmaet Bluegarden og breder sig dermed på skandinavisk plan. Udvider i de år løbende med andre produkter end lønhåndtering.
  • Skifter i 2012 navn til Bluegarden, men beholder navnet Multidata som produktnavn.
  • Solgt i efteråret 2015 til kapitalfonden Marlin Equity Partners.

Viser det sig, at bankerne solgte Bluegarden billigt, i forhold til salgsprisen nu, vil det dermed være en klar parallel til det omdiskuterede salg af Nets. Her fik samme ejerkreds af banker nemlig i 2014 solgt Nets for 17 mia. kr., hvorefter de nye ejere under to år senere sendte Nets på børsen til en værdi af omkring 30 mia. kr. – om end markedsværdien siden hen er faldet til 22,5 mia. kr.

Indtil Bluegarden blev solgt af de danske banker til kapitalfonden Marlin, kæmpede selskabet med en faldende omsætning. I 2015 løb der 477 mio. kr. igennem kasseapparatet, mod 553 mio. kr. fire år før.

Visma er med sine 5.500 medarbejdere en af de større spillere på it-markedet i Norden og fokuserer på it-systemer til løn, regnskab og HR. Selskabet er vokset hurtigt gennem et trecifret antal opkøb i hele Norden de seneste år. I Danmark var det mest markante købet af E-conomic, der udvikler regnskabssystemer.

BRANCHENYT
Læs også