Erhverv

80-årig nordjysk købmand lander rekordoverskud på 56 mio. kr

Med en 80-årig købmandslegende i spidsen har Nowaco netop landet endnu et rekordresultat.

Preben K. Nielsen er netop fyldt 80, men er fortsat adm. direktør for sit livsværk: handelsselskabet Nowaco, der netop har leveret et rekordoverskud på 56 mio. kr. Foto: René Schütze

Preben K. Nielsen er netop fyldt 80, men han er stadig adm. direktør i den nordjyske handelsvirksomhed Nowaco, som netop har offentliggjort et rekordresultat på 56 mio. kr.

Nowaco, der omsætter for 2,7 mia. kr., er Preben K. Nielsens livsværk, og selv om han gradvist har overdraget ejerskabet til sine to døtre, beholder han foreløbig posten som adm. direktør.

»Jeg kan stadig begejstres over købmandsskabet og en god handel. Jeg er stolt over at have en dygtig direktion og en datter, som er ved at sætte sig for bordenden, men så længe de synes, de har lidt gavn af mig, bliver jeg ved. Det er jo sådan med gamle cirkusheste, at de godt kan lide lugten af savsmuld. Det er også med til at holde mig i gang,« fortæller Preben K. Nielsen.

Han vurderer, at Nowacos rekordresultat især skyldes, at selskabet, der handler med fødevarer, efterhånden har spredt sine aktiviteter over et meget stort antal lade fordelt over hele kloden.

»Vi har nu kontorer i 27 lande. Det betyder, at vi altid har mulighed for at sadle om, når det opstår problemer et sted. Eksempelvis har en række lande den seneste uge lukket for import af brasiliansk kød. Det betyder, at vi får et midlertidigt problem med nogle containere med brasiliansk kød, som vi har på vej til Kina. Men heldigvis har vi også aktiviteter i lande som Argentina og Australien, så vi kan hurtigt finde nye leverandører,« fortæller Preben K. Nielsen.

Nowaco har det senest år haft et mindre omsætningsfald på grund af faldende markedspriser. Samtidig har det været nødvendigt at realisere tab på nogle turbulente markeder i bl.a. Afrika. Alligevel har handelsselskabet akkurat formået at løfte bundlinjen op på en rekord på 56,2 mio. kr.

Selskabet, der har hovedkontor i Aalborg, har den seneste tid åbnet kontorer i Peru og Colombia, og ifølge Preben K. Nielsen venter selskabet især vækst i Sydamerika og Afrika.

Nowaco er ejet af familien Nielsens selskab TIKA Holding. Ejerskabet af TIKA er fordelt med 45 pct. til hver af de to døtre Katja Nowak Nielsen og Tina Nowak Terkelsen. Preben K. Nielsen har selv de sidste 10 pct. af aktierne i TIKA Holding, som har en bogført egenkapital på 746 mio. kr.

Den primære aktivitet i TIKA er ejerskabet af Nowaco, men holdingselskabet har også andre investeringer og handel med værdipapirer.

Det står allerede klart, at det bliver Katja Nowak Nielsen, der kommer til at overtage ledelsen af Nowaco efter Preben K. Nielsen. Han har i år 57-års jubilæum i branchen, men indledte reelt sin købmandskarriere endnu tidligere, da han som helt ung shippingelev lærte kunsten at sælge sig selv og sin vare på havnen i Aalborg. Her troppede han op, når skibene lagde til kaj, og shippingelever fra forskellige firmaer kæmpede hinanden om at vinde kaptajnens gunst og retten til at klarere lasten.

I 1960 blev Preben K. Nielsen ansat som eksportassistent hos Emborg og opbyggede bl.a. firmaets eksport af fjerkræ til Tyskland.

12 år senere forlod han Emborg og en stilling som eksportchef for at stifte sit eget firma - det blev til Nowaco.

Den første firmadresse var soveværelset hjemme i privaten, og inventaret var en skrivemaskine og tre brugte stole. Huset blev sat i pant for at finansiere forretningerne, og allerede efter et halvt år var selskabet ved at gå ned, fordi pundet blev devalueret.

Som det fremgår, klarede Nowaco og Preben K. Nielsen skærene. Nowaco var i en årrække børsnoteret, men i 2004 frasolgte Preben K. Nielsen to af selskabets divisioner for 670 mio. kr., og året efter betalte han 250 mio. kr. for at afnotere de resterende aktiviteter. Det er disse aktiviteter, der fortsat drives videre som Nowaco, der år efter år giver solide overskud.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også