Erhverv

Ecco løfter sløret for faldende omsætning og overskud

Efter årevis med rekord på rekord har den danske skokæmpe Ecco tabt pusten, viser et nyt regnskab.

Steen Borgholm tager over som adm. direktør for Ecco efter Dieter Kasprzak i forbindelse med generalforsamlingen i maj. Foto: Gorm Branderup. Foto: Gorm Branderup

For første gang i mange år går det den forkerte vej for Ecco.

I 2016 faldt såvel salget som overskuddet således hos den familieejede danske skoproducent med hovedsæde i sønderjyske Bredebro. Det viser det nye regnskab, som offentliggøres torsdag. Ledelsen finder ikke desto mindre udviklingen acceptabel.

»Jeg betragter det som et godt resultat i et svært marked,« siger viceadm. direktør Steen Borgholm.

Omsætningen af Eccos varer faldt med ca. 5 mio. euro til 1,25 mia. euro, hvilket svarer til ca. 9,3 mia. kr. Samtidigt dykkede resultatet før skat med 13,3 mio. euro eller næsten 100 mio. kr. til et beløb svarende til knap 1,3 mia. kr.

En gennemgang af Eccos regnskaber viser, at det er første gang siden 2009, at nøgletallene udvikler sig i den gale retning for virksomheden, der nu har flere end 20.000 medarbejdere på verdensplan.

Forklaringen på den faldende omsætning skal bl.a. findes i, at Eccos salg af læder til andre virksomheder er blevet reduceret, hvorimod skosalget holder skansen. Salget af golfsko er dog ramt af en konkurs hos den amerikanske forhandler Golfsmith.

Samtidigt er indtjeningen ifølge Steen Borgholm påvirket af ugunstige valutakurser for virksomheden.

»I sig selv kan det forklares ved valuta, og derigennem er det egentlig ganske ufarligt, men selvfølgelig havde vi gerne set, at vi havde været i stand til at skabe en indtjeningsmæssig fremgang trods det,« siger Steen Borgholm.

Den finansielle tilbagegang for Ecco rammer også ejerfamilien Toosbuys holdingselskab, der i år står til at få udbetalt et mindre udbytte end sidste år fra driften. Udviklingen til trods er der luft i økonomien til et foreslået udbytte på ca. 775 mio. kr. til ejerfamilien, der foruden Ecco-formand Hanni Toosbuy tæller børnene Anna og André.

Regnskabet for 2016 er Eccos sidste under ledelse af adm. direktør Dieter Kasprzak, der er gift med Hanni Toosbuy. Som Ecco annoncerede sidste år, bliver han ved den forestående generalforsamling erstattet af kronprinsen Steen Borgholm som ny koncernchef.

BRANCHENYT
Læs også