Erhverv
0

Lego fyrer små 200 ansatte

Der er netop nu fart i svingdøren hos et par store jyske industrigiganter. Både Grundfos og Lego skærer ned.

Lego må ifølge egne meldinger skrue ned for produktionen for at tilpasse til den globale efterspørgsel. Arkivfoto.

For anden dag i træk er der nedskæringer i store jyske, familieejede selskaber.

Grundfos meldte torsdag, at der må skæres ned i medarbejderstaben. Og her fredag aften kommer meldingen fra Lego i Billund om, at der skal afskediges 176 medarbejdere på verdensplan - heraf 63 i Danmark.

Lego-koncernen oplyser i en meddelelse, at tiltaget kommer nu for at tilpasse til den forventede, globale efterspørgsel.

»Vi har undersøgt alle muligheder for at undgå at reducere antallet af medarbejdere på vores fabrikker, men som en ansvarlig virksomhed er vi nødt til at tage de nødvendige skridt for at sikre Lego-koncernens langsigtede virke,« udtaler adm. direktør Bali Padda, Lego.

Ud over de 63 medarbejdere i her i landet, bliver der i følge meddelelsen afskediget 86 i Mexico, 18 i Kina og ni i Ungarn. Legetøjskoncernen har ca. 19.000 medarbejdere globalt - heraf de 7.200 på dens fabrikker i Danmark, Mexico, Kina, Ungarn og Tjekkiet.

Ved præsentationen af 2016-regnskabet for nogle uger siden konstaterede Lego-ledelsen selv, at efter fem år med hæsblæsende vækst, hvor salget er fordoblet, var der stilstand i fjor.

Lego kom ud af året med en omsætning på 37,9 mia. kr. - svarende til en vækst på 6 pct. I 2015 voksede salget til sammenligning med 25 pct. Samtidig har Legos overskud ikke fulgt med.

»Men det har været nødvendigt for os at bygge vores produktion og vores forsyningskæde op for at møde efterspørgslen i markedet. Vi har haft flere år med store udfordringer, så vi var nødt til at investere i både produktion og folk,« sagde finansdirektør John Goodwin til Finans ved regnskabets præsentation i begyndelsen af marts.

Torsdag eftermiddag fik medarbejderne hos den danske pumpekoncern Grundfos med hovedsæde i Bjerringbro besked om, at op mod 390 stillinger inden for produktion og distribution i Europa nedlægges frem mod 2020. Og at det kan meget vel komme til at resultere i fyringer.

BRANCHENYT
Læs også