Erhverv

Kähler kaster sig ud i endnu en kopikrig

Designvirksomheden Kähler føler sig krænket og kræver større beløb fra aarhusiansk firma.

Kähler er ejet af rigmanden Frantz Longhi, der i 2008 købte det ikoniske brand ud af ejendomsspekulanten Steen Gudes krakkede imperium. Foto: Martin Dam Kristensen

Den danske designvirksomhed Kähler, der er ejet af rigmanden Frantz Longhi, vandt for nyligt et retsligt slagsmål med et firma, som ulovligt havde kopieret Kählers kendte vaser.

Nu kaster Kähler sig ud i endnu en retssag, denne gang mod Aarhus-virksomheden Speedtsberg.

Ifølge Kählers adm. direktør, Jesper Holst Schmidt, har Speedtsberg kopieret tre af Kählers produktserier, Omaggio, Avvento og Botanica. Derfor sagsøgte Kähler for knap et år siden Speedtsberg.

Om få uger skal sagen så afgøres i Sø- og Handelsretten.

»Vi har fremsat et større erstatningskrav, men det er op til retten at fastslå erstatningens størrelse. Det er vanskeligt at vurdere, men det er en skærpende omstændighed, at de har kopieret flere designs, og at de er fortsat med det under sagen,« siger Jesper Holst Schmidt.

Kähler kort fortalt
  • Kähler er en dansk keramikvirksomhed, der blev grundlagt i Næstved i 1839.
  • I mere end 100 år var firmaet i familien Kählers eje, men blev i 1975 overtaget af Næstved Kommune, der senere lod fabrikken gå videre til Holmegaard Glasværk.
  • Holmegaard blev efterfølgende købt af ejendomsspekulanten Steen Gude, der i 2008 gik ned med et brag. Herefter købte Frantz Longhi rettighederne til Kähler.
  • Kähler oplyser ikke sin omsætning, men fik i det forskudte regnskabsår 2015/16 et overskud efter skat på 48,5 mio. kr.
  • Frantz Longhi ejer størstedelen af Kähler, mens adm. direktør Jesper Holst Schmidt har en mindre ejerandel.
  • Frantz Longhi forsøgte i 2016 at sælge virksomheden, men måtte ifølge Børsen opgive, da flere kapitalfonde trak følehornene til sig. Det skete, efter at Kähler blev tvunget til at nedjustere sine vækstmål.

For nyligt vandt Kähler en lignende sag i Sø- og Handelsretten mod firmaet Bovictus. Sagen handlede om, at Bovictus solgte vaser, der minder om Kählers mest kendte serie, de stribede Omaggio-vaser.

Ligheden mellem vaserne var så stor, at der – med undtagelse af en enkelt, smalhalset vase – var tale om kopier. Det fastslog Sø- og Handelsretten, som pålagde Bovictus at destruere sine vaser og betale 200.000 kr. i erstatning til Kähler samt sagsomkostninger på 100.000 kr.

»Speedtsberg-sagen angår flere designs og er en større sag end Bovictus-sagen,« siger Jesper Holst Schmidt, der ikke vil uddybe erstatningskravets størrelse.

»Men vi har modtaget en meget positiv skønserklæring, og Sø- og Handelsretten har allerede i Bovictus-sagen fastslået, at vores Omaggio-vaser er beskyttet af ophavsret. Det er derfor vores vurdering, at vi har gode muligheder for at vinde denne sag,« siger Kähler-direktøren.

Speedtsberg har hovedsæde i Aarhus-forstaden Brabrand og er ejet af ægteparret Susanne og Carsten Speedtsberg Rasmussen. Finans har forsøgt at få en kommentar fra de to ejere, men uden held.

Sagen mod Speedtsberg omhandler bl.a. Kählers berømte jubilæumsvase, som danskerne gik mere eller mindre amok over. Speedtsberg sælger ifølge Kähler en vase, der nærmest er en tro kopi. Bedøm selv her.

De vaser og keramikprodukter, som Kähler beskylder for plagiat, sælges i en lang række interiørbutikker landet over.

Inden retssagen mod Speedtsberg kørte Kähler en såkaldt bevissikringssag. Her fandt fogeddommeren, at Speedtsbergs vaser krænkede Kählers rettigheder.

BRANCHENYT
Læs også