Erhverv

Milliardstrid martrer nordisk kapitalfonds jyske industrieventyr

Bladt Industries er røget i voldgift over en ordre på samlet 1,2 mia. kr. Slagsmålet komplicerer et eventuelt exit for kapitalfonden Nordic Capital.

Bladt Industries' fabriksanlæg i Aalborg. Foto: Bladt Industries

Aalborgensiske Bladt Industries er endt i et stort økonomisk slagsmål, der risikerer at koste dyrt, og som komplicerer et eventuelt salg af virksomheden for dets ejer, kapitalfonden Nordic Capital.

Ifølge Finans’ oplysninger har Bladt Industries siden 2014 været uenig med en kunde om de samlede regninger for byggeriet af 41 kolossale stålfundamenter til havvindmølleparken Baltic 2 i Østersøen.

Det er nu endt i en international voldgiftssag, der ifølge Bladts seneste regnskab kan få "betydelige" økonomiske konsekvenser for firmaet - i både positiv og negativ retning.

Ifølge Finans’ oplysninger var værdien af ordren til Baltic 2 på ca. 1,2 mia. kr., men Jan Kjærsgaard, adm. direktør i Bladt Industries, ønsker ikke at oplyse beløbet, som han mener at have til gode og forventer at modtage.

»Voldgiftssagen er optaget i Bladts regnskab ud fra en vurdering af sagens forventede og realistiske udfaldsrum i tæt samarbejde med eksterne uafhængige eksperter med dyb indsigt i sagen,« siger han.

Det er ikke umiddelbart muligt at aflæse af regnskabet, hvor meget tvisten drejer sig om, men Bladt fik sit første underskud i 10 år i 2014, da uenighederne startede.

Siden er firmaet begyndt at tjene penge igen, og stålspecialisterne regner da også med at vinde sagen.

En voldgift kan imidlertid strække sig over mange år, og den økonomiske usikkerhed kan gøre det vanskeligere for Nordic Capital at sælge selskabet, som man har ejet siden 2012.

Ifølge Finans’ oplysninger blev byggeriet af fundamenterne til Baltic 2 forsinket, og det krævede bl.a. en masse dyrt overarbejde.

»Jeg vil ikke kommentere på den specifikke sag, men Bladt bygger generelt fundamenter med udgangspunkt i kundens design. Ændres dette design undervejs, f.eks. som følge af myndighedskrav eller andet, så vil Bladt modtage en merbetaling for disse ændringer og en evt. tidsforlængelse for afleveringen.« siger Jan Kjærsgaard.

De manglende betalinger fra kunden - et konsortium bestående af tyske Hochtief og belgiske Geosea - har nu ført til en international voldgiftssag.

Sagen er ikke blevet nemmere af, at Hochtief siden har solgt sin forretning inden for offshorevind, og sagen er dermed overgået til jurister.

Nordic Capital

Nordic Capital er blandt de største nordiske kapitalfonde, men hvor svenske EQT har købt stribevis af danske virksomheder i de seneste par år (Global Connect, Fertin Pharma, Sitecore, Top-Toy, Nordic Aviation, Huscompagniet, Færch Plast, TIA Technology) har Nordic Capital ikke gjort meget væsen af sig herhjemme, hvor køb af selskaber som bl.a. Danmarks Skibskredit, Nets og detailkæden Normal er glippet.

Herhjemme ejer Nordic Capital:

  • Bladt Industries (købt 2012)
  • Unifeeder (købt 2013)
  • Sport Nordic/Sportmaster (købt 2012)

Lars Terney, partner i NC Advisory A/S, som rådgiver Nordic Capitals fonde, afviser, at Bladt kan blive presset til at forlig, fordi sagen gør det svært for kapitalfonden at sælge selskabet.

»Nordic Capital er selvfølgelig helt opmærksomme på, at en modpart kan tro, at man kan slå mønt på at vente med betalinger. Det har vi selvfølgelig taget vores forholdsregler for,« siger han.

Ifølge Lars Terney har Nordic Capital tidligere haft held med at isolere et økonomisk og juridisk slagsmål, så det ikke spændte ben for en salgsproces. Det skete bl.a., da kapitalfonden solgte Nycomed til Takeda, hvor Nycomed havde et udestående patentslagsmål, som blev holdt ude af transaktionen – og senere vundet med stor økonomisk gevinst for kapitalfondens investorer.

Derudover kan det være en mulighed at fortsætte som ejer af Bladt længere, end kapitalfonde typisk har for vane, for at sikre den maksimale værdiskabelse.

BRANCHENYT
Læs også