Erhverv
0

»Tigerbabyer« scorer halv milliard på Pandora-nedtur

Amerikanske hedgefonde med prominent stamtræ satsede stort på fald i Pandora-aktierne tidligere på året, og ser nu ud til at kunne tjene sammenlagt ca. en halv mia. kr.

Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Tre amerikanske hedgefonde, der alle er udsprunget fra samme legendariske fond, har siden februar skrabet en formue sammen på Pandoras kurs-nedtur, der tirsdag fandt sin foreløbige kulmination med et voldsomt fald på knap 10 pct.

De tre fonde - Lone Pine Capital, Coatue Management og Maverick Capital - er alle stiftet af såkaldte 'tiger cubs', tidligere ansatte i Tiger Management, der fra 1980 til 2000 var blandt verdens mest fremtrædende hedgefonde.

Det betyder det at 'shorte' en aktie
  • Shorting af aktier sker ved, at en investor mod en mindre betaling låner et antal aktier i et selskab, sælger dem, og så håber på at prisen falder inden låneaftalen betyder, at aktierne skal afleveres tilbage igen.
  • Ved lavere priser kan selskabet nemlig købe aktierne tilbage i markedet til en lavere pris, og dermed ende med gevinsten ved at have købt billigere end man solgte de lånte aktier.
  • Det klassiske ekstreme - og for short sælgerne altså positive - scenarie er, hvis aktien i løbet af udlånsperioden går i nul, fordi firmaet går ned, og hele salgsgevinsten kan tages hjem. Derfor leder short sælgere ofte efter selskaber, som man anser for i større eller mindre grad at være svindlere.
  • Mindre kan dog også gøre det - for GN Store Nord var det fx flere år med markante stigninger, der generelt anses for at ligge bag væddemålene imod selskabet.
  • Altså, anser man grundlæggende selskabet for overvurderet, kan det betale sig at shorte det. Men faren er selvfølgelig, at markedet ikke læser informationerne om selskabet på samme måde som short-investoren - i hvert fald inden for væddemålets løbetid - og man derfor må købe aktierne dyrere tilbage.
  • Af samme grund ser man også ofte prominente short sælgere forsøge tale deres egen bog - altså deres positioner - ned, næsten på samme måde som positive investorer tit vil præsentere deres sag for, at aktien skal stige.
  • Væddemålene kan løbe fra alt til inden for en dag til over flere år - som fx den kendte short seller David Einhorns satsning imod FLSmidth.
  • Metoden bruges dog også ofte til at hedge - groft sagt at tage et modsatrettet væddemål i forhold til et eksisterende, der helt eller delvist kan sikre en mod tab. Er short-positioner taget af store, markedsskabende finanshuse et rent hedge, behøver man ikke offentliggøre dem.

I løbet af de seneste tre måneder har de tre fonde satset relativt tung på en nedtur for Pandora-aktien - og selv inden dagens markante fald på lige under 10 pct. har de set ud til at have ret.

De tre fonde har da også kun løbende forøget deres investering i en Pandora-nedtur, og har i dag en sammenlagt position på 3,3 pct. af aktierne.

Med dagens fald ser deres samlede fortjeneste ud til at lande på ca. 490 mio. kr. over de seneste tre måneder, ifølge beregninger foretaget af Finans på baggrund af data indsendt til Finanstilsynet fra de tre fonde.

Pandoras nedtur bringer dermed aktien i en for indeværende lidt uvant position på det danske marked, hvor flertallet af de mest spekulationsramte aktier i det seneste års tid faktisk har klaret sig ganske godt.

BRANCHENYT
Læs også