Erhverv

Winnie Liljeborg er gavmild, selvskabt milliardær og blandt Danmarks rigeste

For knap 40 år siden var Winnie Liljeborg med til at stifte Pandora. Nu er hun god for fem mia. kr.

Artiklens øverste billede
Winnie Liljeborg er trods sin status som én af Danmarks rigeste et relativt ubeskrevet blad i den brede offentlighed. Foto: North-East Family Office

De fleste danskere rynker sandsynligvis på brynene, når de hører navnet Winnie Lilljeborg.

Det skal de nu heller ikke skamme sig over, for Winnie Liljeborg virker ikke til at bryde sig om rampelyst og har kun kun ganske få gange optrådt i den brede offentlighed.

Det ændrer dog ikke på det faktum, at hun er selvskabt milliardær og blandt Danmarks rigeste mennesker. Beviset findes i et nyt regnskab fra hendes koncern, Liljeborg ApS, der efter 2016 havde en egenkapital på lidt mere end 4,8 mia. kr.

Overskuddet i koncernen, der er 100 pct. ejet af Winnie Liljeborg, er de seneste fem år på næsten 400 mio. kr. Dog blev det i 2016 ”kun” til en indtjening på 28 mio. kr. efter skat.

Liljeborg-koncernens aktiviteter »består i at foretage investeringer i selskaber og værdipapirer.« Koncernen har ejerandele i en lang række selskaber, heriblandt i selskaberne Liljeborg Invest ApS og Liljeborg Invest 2 ApS, der står for langt størstedelen af koncernens overskud, viser det nye koncernregnskab.

Nøgletal i Liljeborg Aps de seneste fem regnskabsår:

(I 2016 er der sket en omstrukturering i koncernen, så den samlede egenkapital fremgår af Liljeborg ApS)

Mio. kr. 2012 2013 2014 2015 2016
Resultat efter skat 105,8 33,1 86,1 136,6 27,7
Egenkapital 1.605 1.618,1 1.654,2 1.790,9 4.853,7

Winnie Liljeborg står bag den største donation nogensinde til Julemærkefonden, da hun i 2014 købte en ejendom i Roskilde, som fra efteråret 2017 skal agere julemærkehjem for socialt udsatte. Ved donationen sørgede hun også for at dække driften af hjemmet i de første fem år.

Den samlede værdi af donationen løb dermed op på 60 mio. kr., har Julemærkefonden oplyst.

Hun har desuden støttet en række andre velgørende projekter, herunder Mødrehjælpens juleindsamlinger.

Winnie Liljeborg lagde for knap 40 år siden sammen med sin daværende kæreste og senere mand, Per Enevoldsen, grundstenen til det, der nu er kendt som smykkevirksomheden Pandora.

Kæresteparret overtog i 1979 en lille guldsmedbutik på Nørrebro i København, som to ældre damer ville af med.

Tre år senere blev en ny adresse i København fundet, og et engrosfirma blev oprettet. Firmaet importerede smykker fra Thailand og solgte dem til butikker rundt om i landet.

Flere og flere kunder kom til, hvilket fik Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen til at hyre deres egen designer, som kunne fokusere på at skabe egne smykker for virksomheden.

Pandora voksede sig til en international koncern, og efter flere tilnærmelser fra købssultne kapitalfonde besluttede familien i 2008 at sælge 60 pct. af livsværket for et milliardbeløb.

Siden har Winnie Liljeborg, Per Enevoldsen og parrets søn Christian Enevoldsen solgt gradvist ud af deres aktier i Pandora, der blev børsnoteret i 2010.

Tre af de rigeste danske kvinder:

Person Anslået formue i mia. kr.
Hanni Toosbuy Kasprzak (Ecco) 13,5
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla (A.P. Møller - Mærsk) 9,7
Winnie Liljeborg (Pandora) 4,9

Kilde: Berlingske Business

Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen var gift i mere end 25 år, inden de blev skilt for nogle år siden. I et portræt af Per Enevoldsen skrev Berlingske i 2014, at Per Enevoldsen har fået flere børn med forskellige kvinder i Thailand, og at han ser børnene jævnligt, selvom han ikke bor med nogen af kvinderne.

Winnie Liljeborg accepterede ifølge Berlingske dobbeltlivet i en årrække, men først efter deres sølvbryllup i 2008 blev de skilt, og Per Enevoldsen lever nu i Thailand som ordineret buddhistisk munk.

Per Enevoldsen ejer en række selskaber sammen med sønnen Christian. Deres koncernselskab Algot Invest ApS gav i 2016 et overskud på 75 mio. kr., viser et nyt regnskab.

Selvom Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen er skilt og lever i hver sin ende af verden, har de dog stadig noget forretningsmæssigt med hinanden at gøre gennem selskabet North-East Family Office, som de sammen ejer. Selskabet styrer familiens aktiver, herunder deres velgørende formål.

Administrerende direktør i North-East Family Office, Martin Høyer-Hansen, oplyser til Finans, at hverken han eller familien ønsker at udtale sig om familiens forretninger eller de nye regnskaber.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.