Erhverv

Novo-stifters søn står bag konkurrent til Novos insulin-imperium

Britiske Insulincyte er skabt med Ole Pedersens penge.

Novo Nordisks insulinpatroner er en vigtig del af forretningen, men den kan komme under pres fra stamcellebehandling. Foto: Jacob Ehrbahn Foto: Jacob Ehrbahn

Novo Nordisk lavede i årets første tre måneder et overskud på mere end 10 mia. kr. De er særligt kendt for deres bidrag til behandlingen af diabetespatienter med insulin. Men den vil snart være overflødig, hvis står til det britiske firma Insulincyte, som har Ole Pedersens fond og arvinger som medejer.

Det skriver Børsen.

Ole Pedersen var søn af Novo-stifter Harald Pedersen, og han ville gerne have en plads i historien ligesom sin far. Derfor donerede og investerede Ole Pedersen et trecifret millionbeløb til Insulincyte.

Insulincyte, som den britiske forsker Nagy Habib stiftede i 2004, satser på behandling af diabetes med kroppens egne stamceller. Stamcellebehandlingen kan mindske samfundets omkostninger ved diabetes ganske betragteligt ifølge Morten Brask Hansen, der er hyret til at skaffe kapital for Insulincyte.  

»Alene på behandling af diabetes 2 vil det betyde en besparelse fra de nuværende 175.240 kr. til 120.000 kr. pr. år pr. patient« siger han til Børsen.

Selv om stamcelleforskning kan sætte Novos stærke position på diabetesområdet over styr, går det fortsat strygende med koncernens lægemidler til diabetespatienter.

Hvad er GLP-1?
  • Det er en efterligning af et hormon, som stimulerer insulinproduktionen hos de diabetikere, der fortsat selv har en vis insulinproduktion tilbage.
  • Lægemiddelklassen har den store fordel, at den fører til vægttab hos diabetikere – modsat insulin, der giver øget vægt hos diabetikeren.

Det er især markedet for GLP-1-midler, som vokser meget. Her solgte Novos middel Victoza for 5,75 mia. i første kvartal, hvilket er en stigning på 25 pct. i forhold til samme periode i fjor.

Samtidig har et andet af Novos diabetesmidler Tresiba i første kvartal 2017 solgt for 1,5 mia. kr., hvilket er en stigning på 174 pct. i forhold til første kvartal 2016.

BRANCHENYT
Læs også