Erhverv

Lav din egen virksomhed uden begynderfejl

Har du en rigtig god idé til en virksomhed, eller vil du bare gerne prøve at stå på egne ben, så er der en række begyndertip, som er gode at kende.

Det er vigtigt med en klar forretningsplan, hvis man ønsker at gå fra at være lønmodtager til at etablere sin egen virksomhed. Arkivfoto

Hvordan går man fra at være lønmodtager til at lave sin egen virksomhed?

Praktiske ting, du skal have styr på
  • Skal din virksomhed være på hobbyplan eller fuld tid?
  • Få styr på virksomhedens navn og logo, og køb et domæne til din hjemmeside.
  • Hvem skal stå for det praktiske med skat, moms og registrering af virksomheden?
  • Få gratis vejledning i din kommune, eller køb dig til det.
  • Overvej, om du vil finde en mentor eller ligesindede at spare med.
Kilde: Virk.dk
Det kan virke uoverskueligt, men der er masser af hjælp og råd at hente.

Her er en guide til de første vigtige ting, som man skal have styr på, inden man åbner sin egen webshop med børnetøj eller begynder at producere galvaniserede søm.

Finn Lange, der er iværksætterkonsulent i Business Aalborg, giver her de gode råd.

  1. Kend markedet og branchen. Det første, man skal have styr på, er, om der er nogen, der vil betale for det produkt eller den ydelse, man gerne vil tjene penge på. Man skal afdække, om der er et behov i markedet, siger Finn Lange. Han opfordrer derfor til, at man skal få kendskab til den branche eller det marked, man vil ind i. Man skal kigge på de virksomheder, der er på markedet i forvejen, og dem der tilbyder noget lignende. Hvordan ser deres produkter og kundekreds ud? Derefter skal man prøve at differentiere sig fra dem, så man har noget unikt i forhold til dem, siger Finn Lange.
  2. Kan idéen realiseres? Næste skridt er at finde ud af, om ens idé kan realiseres, inden for de økonomiske - og andre - ressourcer man har. Derfor er det godt at kende sine egne styrker og begrænsninger. Man skal overveje, om man kan bringe idéen fra idéstadiet til et produkt, og om man kan overskue den periode, hvor man ikke tjener penge, siger Finn Lange. For de fleste iværksættere vil der i en periode være flere udgifter end indtægter. Og det skal man altså have tænkt grundigt over, inden man bare kaster sig ud i det. Derudover skal man også gøre sig klart, om man selv kan realisere idéen, eller om man har brug for andre folk til at hjælpe sig, siger Finn Lange Det kunne være, at ens idé er teknisk, men at man ikke selv kan lave den tekniske løsning.
  3. Kig på eventuelle trusler. Man skal også tænke over, hvad der kan true ens virksomhed eller idé fremover. Hvem kan ødelægge ens drøm? Det kan være, at man ikke kan opnå beskyttelse af det, man laver, eller at en mulig konkurrent kan ødelægge ens succesmål, siger Finn Lange.
  4. Forretningsplan og finansiering. Forretningsplanen og finansieringen er yderst vigtig for alle iværksættere. Man skal turde sætte tal på de fremtidige indtægter og udgifter. Og overveje, hvordan man skaffer sig kapital til sin drøm, lyder det fra iværksætterkonsulenten. Man skal også gøre op med sig selv, hvad man selv vil ofre. Har man ikke selv nok penge, så skal man overbevise sin bank eller investor. De vil altid spørge, hvor meget du selv vil satse på idéen, siger Finn Lange. Så sammen med sin familie skal man overveje: Hvad har vi råd til at tabe? For det går ikke godt for alle iværksættere, minder Finn Lange om.
  5. Salgsindsats. Man skal heller ikke undervurdere salgsarbejdet, lyder det fra Finn Lange. Kommunikationen og kontakten med de kommende kunder er ofte langsommelig, træg og omkostningstung. Derfor skal man finde den salgskanal, der passer til ens virksomhed, og overveje, hvem man eventuelt skal bruge til at hjælpe med salget.
BRANCHENYT
Læs også