Erhverv

Fynsk milliardær tabte alt – nu er hans imperium begæret konkurs

Gunner Ruben, der for knap 10 år siden var blandt Danmarks rigeste, nærmer sig afslutningen på en bemærkelsesværdig nedtur.

Gunner Ruben, der har opbygget - og tabt - en milliardformue på shipping og ejendomme. Foto: Torben Stroyer.

De sidste krampetrækninger er sat ind i den tidligere milliardær Gunner Rubens rederi- og ejendomsimperium Sydfyenske Holding.

Skifteretten i Svendborg har taget Sydfyenske Holding under konkurs, knap et år efter at selskabet blev begæret tvangsopløst. Det viser en registrering i Statstidende.

Dermed nærmer afslutningen sig på en opsigtsvækkende nedtur for Gunner Ruben. Han var for knap 10 år siden blandt Danmarks rigeste med en anslået formue på to mia. kr., men har nu tabt stort set alt.

Gunner Ruben grundlagde størstedelen af sin formue ved at investere i ejendomme. Det begyndte han med i 1970’erne. I 1996 blev han eneejer af Sydfyenske Dampskibsselskab, som han fik afnoteret fra Københavns Fondsbørs. Selskabet blev efterfølgende omdøbt til Sydfyenske Holding.

Men fejlslagne investeringer i shippingbranchen og finanskrisen kostede Gunner Ruben enorme tab. Til sidst skred hans banker ind og tvang ham til at sælge ud af sine mange ejendomme. Det skete til langt lavere priser, end ejendommene var vurderet til.

Et af de mest bemærkelsesværdige salg skete tidligere i år, da Gunner Ruben solgte Sophienborg Slot på en netauktion til spotpris. I første omgang havde Gunner Ruben sat slottet til salg på traditionel vis med et prisskilt på 85 mio. kr.

Men ingen købere bed på, og kreditorerne pressede på for et salg. Løsningen blev at sætte slottet, der blev opført i 1746 på bestilling fra Christian d. 6 og dronning Sophie Magdalena, til salg på en netauktion.

Slottet røg for 51 mio. kr. til et projektudviklingsselskab, som vil omdanne slottet til boliger. Gunner Ruben, der købte slottet i 2006 af Gymnasieskolernes Lærerforening, har drevet hotel- og kongrescenter på slottet.

Samtidig med, at Sydfyenske Holding-imperiet er taget under konkursbehandling, er der indkaldt til boafslutning i Skifteretten. Her fremgår det, at der ikke er nogen midler i konkursboet – udover til dækning af omkostninger.

Med andre ord er der ingen penge til de kreditorer, som måtte have penge i klemme i konkursboet.

Ifølge det senest tilgængelige regnskab fra Sydfyenske Holding er egenkapitalen negativ med 40 mio. kr. Den samlede gæld i selskabet er på næsten 300 mio. kr.

Sydbank står anført som medejer af Sydfyenske Holding – og står dermed til tab på afviklingen af selskabet. Finans forsøger at få en kommentar fra advokat Henning Moritzen, der er udpeget som kurator i sagen.

Gunner Ruben ejer fortsat en række forskellige selskaber. I flere af dem er erhvervsmanden Niels Peter Nielsen, der var adm. direktør i Sydfyenske Holding, øverste chef.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Gunner Ruben.

BRANCHENYT
Læs også