Erhverv

De hemmelige milliardærer bliver rigere og skyder penge i nye håb

De mindre kendte danske milliardærer øger deres formuer og råder samlet set over en formue på 74 mia. kr., viser en ny opgørelse. Mange af dem bruger en del af deres penge på at investere i nye virksomheder.

Anders Thorgaard (th.), som bl.a. ejer De Forenede Dampvaskerier, har brugt en bid af sin formue på at investere i en virksomhed, der har udviklet apptjenesten Byrd, som iværksætterne Christian Thiesen, Morten Westphal Stephensen og Mikkel Westphal Stephensen står bag. Foto: Byrd

Laget under de 50 rigeste personer i Danmark har øget deres formuer. Det viser en ny analyse fra den uafhængige analysevirksomhed Dansk Aktie Analyse, som har døbt dem 'de hemmelige milliardærer'.

De 50 personer eller familier, som indgår i analysen, sidder nu på en samlet formue på 74 mia. kr. Det er en stigning på 5 pct. i forhold til sidste års opgørelse.

Fælles for mange af de såkaldte hemmelige milliardærer er, at de er førstegenerationsmilliardærer, som ifølge Dansk Aktie Analyse er blevet rige på relativt kort tid og er kommet med i de superriges klub ved at have opbygget en virksomhed for derefter at sælge den til f.eks. en kapitalfond.

Et andet fællestræk for flere af listens velhavende personer eller familier er, at de ivrigt investerer en del af deres formuer i nye virksomheder.

»Man ser ofte, at flere af de iværksættere, som sælger deres virksomheder, vælger at investere i nye iværksættere. Det er positivt, da de både kommer med kapital og erfaring,« siger Dorte Gram Nybroe, chef for smv & iværksætteri i landets største erhvervsorganisation, DI.

Det viser analysen
  • Analysen fra Dansk Aktie Analyse indeholder 50 hemmelige eller mindre kendte meget rige danskere, hvis formue estimeres til at ligge i niveauet under landets 50 allerrigeste.
  • De 50 analyserede personer eller familier, der fremgår af listen, råder alle over en formue, der er større end 0,977 mia. kr.
  • I forhold til 2016 har 28 oplevet en øget formue, mens 9 har oplevet et fald i formuen.
  • 13 ud af de 50 personer eller familier har haft en nogenlunde uændret formueudvikling i årets løb.
  • Den samlede formue for de 50 personer, der indgår i analysen, andrager ca. 74 mia. kr. hvilket er en stigning på 5 pct. i forhold til 2016.
  • Der er en del hemmelige milliardærer i analysen, hvis formuer stammer fra modeselskaber, heriblandt Skagen, Masai, Pandora og Noa Noa.

Karsten Ree, som i modsætning til flere andre på listen ikke er ukendt i offentligheden, har eksempelvis investeret mange af sine penge fra salget af livsværket Den Blå Avis i nye virksomheder - i 2016 eksempelvis i det nye ugeblad Tæt På. Et salg behøver dog ikke altid at komme på banen før nye investeringer.

Anders Thorgaard, hvis formue er opbygget på baggrund af selskabet Kivi-Tex, som ejer De Forenede Dampvaskerier, har f.eks. tidligere på året skudt penge i en iværksættertrios app Byrd, som er en tjeneste, der giver medier mulighed for at købe billeder og videoer af private.

Også familien Barslund, som gennem rejefiskerivirksomheden Ocean Prawns har opbygget en milliardformue, investerer i stor stil i andre virksomheder for bl.a. at hjælpe lokalområdet på Bornholm, men også for at sprede sine risici.

Ifølge Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætterforening, kan det være svært at slippe det at være med til at skabe og udvikle virksomheder, når man først har gjort det en gang:

»For mange er det sådan, at én gang iværksætter, altid iværksætter. Det er et gen, man har: At sætte i værk. Det er en fornøjelse at være med til at skabe en forandring og sætte nye skibe i søen, når man også har råd til det.«

BRANCHENYT
Læs også