Knap tre gange pengene igen: Danske business angels lavede masser af succesfulde exits sidste år
De danske business angels har stadig mere appetit på at investere.
De danske investorer i opstartsvirksomheder skød papegøjen sidste år.
En undersøgelse fra Danmarks største netværk for såkaldte business angels, kaldet Danish Business Angels, viser, at netværkets i alt 109 medlemmer solgte 21 selskaber sidste år.
Det gav i gennemsnit pengene 2,8 gange igen, og samtidig steg antallet af af investeringer blandt netværkets medlemmer. Det skaber vækst og arbejdspladser, lyder det fra netværket.
»Der er en større appetit på at investere. Jo længere væk du kommer fra den sidste finanskrise, jo større bliver folks tro på, at de gerne vil investere,« siger Jesper Jarlbæk, formand for netværket.
Han mener samtidig, at tallene viser, at de danske investorer i iværksættervirksomheder er dygtigere, end rygtet tilsiger.
»Mange folk, der administrerer andre folks penge, har spurgt, om ikke business angels er amatører og julemænd, der hygger sig. Vi vil gerne vise, at vi både er engle og flinke, men også at vi kan investere i de rigtige ting.
Business angels er privatpersoner, der investerer i opstartsvirksomheder, og medlemmerne af netværket tæller bl.a. Stig Hølledig, der tidligt investerede i tech-virksomheden Sitecore, som sidste år blev solgt til kapitalfonden EQT til en værdi af samlet 7,5 mia. kr.
Han blev sidste år hædret som årets business angel, men det er de færreste investorer, der rammer en succes som Sitecore, og risikoen er til at tage at føle på.
Sidste år resulterede 2 ud af 21 exits i et totalt tab for investorerne i Danish Business Angel, og det var endda småting i forhold til året forinden, hvor hver tredje exit medførte en fuldstændig nedskrivning.
Risikoen har dog ikke mindsket aktiviteten.
Undersøgelsen fra netværket viser, at 67 pct. tredjedele af dets medlemmer investerede sidste år, hvilket er mere end i de foregående år.
DVCA, en brancheforening for kapitalfonde som Danish Business Angels også er en del af, vurderer, at det voksende antal investering er en tendens, som ikke kun omfatter netværkets begrænsede medlemsskare.
»Vi er inde i et godt marked, og det er min fornemmelse at business angels i hele landet har investeret mere. På landsplan investerede englene for godt 2,3 mia. kr. sidste år og havde 40-50.000 tusind ansatte, er vores bedste skøn,« skriver Jannick Nytoft, adm. direktør for DVCA.
Det stigende antal investeringer bør skabe mere konkurrence, højere priser på virksomheder og ringere afkast til investorerne, men Jesper Jarlbæk mener langtfra, at det flyder med penge endnu.
Han peger på, at de danske business angels fortsat kun investerer i omtrent samme niveau som de hjemlige venture fonde, mens business angels i Europa investerer omtrent tre gange så meget som fondene.
»Risikoen er, at hvis det bliver rigtig mange penge, bliver det dumme penge, og der går prestige i at skrive checks til små virksomheder. Herhjemme er situationen bare en anden, der har været tørke i mange år,« siger han med henvisning til, at de institutionelle investorer holder sig på sidelinjen, fordi investeringerne typisk vurderes at være for risikable og for små.