Erhverv
0

Anders Kirk Johansen gav 77 mio. for Rohden Gods - det har kostet ham 164 mio. siden 2010

Det har bestemt ikke være en god forretning for Lego-familiens rebel at drive virksomhed ved sit gods tæt på Vejle Fjord.

Anders Kirk Johansen var på et tidspunkt administrerende direktør i Vejle Boldklub. Foto: Rasmus Baaner

Anders Kirk Johansen er ikke som de andre i Lego-familien.

Mens mange af familiens medlemmer ikke virker til at have det godt i offentlighedens søgelys, har 39-årige Anders Kirk Johansen ikke haft noget problem med at træde frem i det.

Anders Kirk Johansen
  • Født den 23. september 1977
  • Ejer pengetanken Kirk Kapital sammen med sin mor, Gunhild, og de to brødre, Casper og Morten
  • Har selv selskabet A. Kirk, der har en egenkapital på 1,2 mia. kr.
  • Har tidligere været administrerende direktør i Vejle Boldklub og været involveret i række andre erhvervsprojekter
  • Ejer Rohden Gods, som han købte for 77 mio. kr. i 2003
  • Derudover er er han ejer af Agersbøl Gods

Han er rebellen, der blev direktør i en fodboldklub i en ung alder, gerne stiller op til et billede med en cigar i hånden og ikke er bange for at skilte med sin rigdom.

Forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Lego-familien, satte over for BT i 2015 ord på, hvordan Anders Kirk Johansen ikke er prototypen på et medlem af Lego-familien.

»Anders Kirk Johansen afviger i høj grad fra de andre. Han er lidt mere til de synlige store armbevægelser, end de andre er,« sagde han.

Måske var det de store armbevægelser, der i 2003 fik Anders Kirk Johansen, som dengang var midt i tyverne, til at købe Rohden Gods i Stouby tæt på Vejle Fjord for 77 mio. kr.

Købet står i øvrigt stadig som den dyreste bolighandel i Danmark i nyere tid.

Det mere end 450 år gamle gods kom altså i hænderne på Lego-medlemmet, der efterfølgende gennemførte en større istandsættelse af hovedbygningen, avlsbygningerne og hele gårdanlægget.

Nu drives godsets 482 hektar som landbrug, skovbrug, gartneri og jagtvæsen, ligesom dele af godset udlejes til selskaber og overnatninger.

Men det har bestemt ikke været en guldrandet forretning for Anders Kirk Johansen at drive virksomhed fra godset.

De seneste seks år har selskabet bag godset givet et samlet underskud på 164 mio. kr. efter skat. Senest blev det i 2016 til et underskud på 9 mio. kr., viser et nyt regnskab fra Rohden A/S.

Store underskud i Rohden A/S de seneste fem regnskabsår:

Mio. kr.20122013201420152016
Resultat efter skat-14,7-10,6-7,4-104,9-9

Ifølge Jesper Tjørnager Jakobsen, der er vicepræsident for Anders Kirk Johansens koncern A. Kirk, er det seneste resultat utilfredsstillende.

»Årets resultat er påvirket af lave markedspriser på afgrøder og udbytter i landbruget. Derudover er regnskabet præget af høje afskrivninger,« siger han og fortæller, at Rohden Gods ikke har yderligere kommentarer til regnskabet.

Egenkapitalen i selskabet er dog på 350 mio. kr. trods de mange og store underskud. I 2016 havde Rohden gennemsnitligt ni fuldtidsansatte medarbejdere.

Egenkapitalen fejler ikke noget i Rohden A/S trods de mange underskud:

Mio. kr.20122013201420152016
Resultat efter skat87,7266,5463,7358,8349,8

For to år siden købte Anders Kirk Johansen et nyt gods, da han erhvervede sig Agersbøl Gods i Lindved tæt på Vejle for 31 mio. kr. Målet var, at Agersbøl skulle give overskud fra dag ét, og det har vist sig at holde stik.

I 2015 blev det til et overskud på 0,2 mio. kr., mens overskuddet i 2016 endte på 0,6 mio. kr.

Anders Kirk Johansen er søn til Gunhild Kirk Johansen, som er storesøster til Lego-kongen Kjeld Kirk Kristiansen. Kirk Johansen-familien blev købt ud af Lego i 2007 og har siden tjent store penge på familiens pengetank, Kirk Kapital.

BRANCHENYT
Læs også