Erhverv

Dieselgate breder sig: Daimler ransages i Tyskland, Fiat Chrysler sagsøges i USA

Det begyndte med Volkswagen, men nu er flere af verdens største bilproducenter blevet hvirvlet ind i skandalen om svindel med miljømålinger.

Har de også svindlet? Anklagemyndigheden i Tyskland har i dag ransaget en lang række af Daimlers fabrikker for at undersøge påstande om svindel med miljømålinger på selskabets dieselbiler. Lignende anklager mod VW viste sig at være korrekte og udløste samlede bøder på 160 mia. kr.  Foto: AP/ Michael Probst

Flagskibet i Tysklands bilindustri, Daimler, hvirvles nu ind i skandalen om svindel med miljømålinger på dieselbiler.

Den offentlige anklagemyndighed i Stuttgart har i dag gennemført en ransagning af 11 lokaliteter, der tilhører Daimler. I alt har 23 anklagere og 230 andre medarbejdere deltaget i ransagningen. De har ledt efter beviser på, at Daimler har manipuleret med målingerne af udstødningsgasserne fra dieselbiler.

Allerede i marts var der forlydender om, at en Daimler-medarbejder havde orienteret anklagemyndigheden om, at bilkoncernen svindlede med miljømålingerne.

Det er endnu uvist, om dagens ransagning har be- eller afkræftet disse anklager, som potentielt kan sende Daimler ud et mareridt, der minder om det, konkurrenten Volkswagen har været igennem.

VW har indrømmet at have installeret såkaldt snydesoftware i 11 mio. biler. Målet var at få bilerne til at tage sig mere miljøvenlige ud i tests end i var ude i virkeligheden på landevejene. Afsløringerne kostede VW bøder på i alt 160 mia. kr. i USA og Canada, og medførte, at en række ledende medarbejdere  blev fyret.

Daimlers aktiekurs faldt tirsdag 1,2 pct. og er den seneste uge faldet i alt 3,1 pct. Det er dog krusninger sammenlignet med det kursfald på over 50 pct., der ramte VW, da skandalen for alvor begyndte at rulle i 2015.

Også i USA er myndighederne i gang med at undersøge, om Daimler har manipuleret med miljømålingerne

De amerikanske myndigheder har allerede i nogen tid været i gang med lignende undersøgelser af Fiat Chrysler.

I dag har disse undersøgelser resulteret i, at den amerikanske regering har sagsøgt bilgiganten. Påstanden lyder, at Fiat Chrysler har udstyret visse bilmodeller med software, der har gjort det muligt for bilerne at forurene langt mere end tilladt. Mens VW efter nogen tid blankt indrømmede at have svindlet, fastholder ledelsen i Fiat Chrysler fortsat sin uskyld. Selskabet har dog meddelt, at visse typer software nu vil blive opdateret med henblik på at berolige de amerikanske myndigheder. Fiat Chryslers aktiekurs faldt tirsdag 4,3 pct.

Læs også
Top job