Erhverv

Kendt møbelfamilie oplever storslået succes

Armbevægelserne er små, men evnerne store. Egon Kristiansens arvinger fører forretningsimperiet videre med sikker hånd.

Møbelproducenten Tvilum havde i 2006 ca. 1.800 medarbejdere - antallet er nu under 700. Foto: Joachim Ladefoged

»Uagtet den forretningsmæssige succes forblev han den samme person igennem hele livet og lod sig ikke imponere af bonede gulve eller folk i fine jakkesæt. For Egon betød det noget, hvem du var, og ikke hvad du var.«

Mindeordene om Tvilum Møbelfabriks grundlægger, Egon Kristiansen, blev bragt i Midtjyllands Avis kort efter hans død den 16. december 2016. Ordene om slægtens overhoved kunne formentlig passe lige så godt til en beskrivelse af hele familien.

I hvert fald har familien Kristiansen fortsat stor succes med forretningen, ligesom de bonede gulve ikke interesserer dem en pind. Medierne er ikke et sted for den midtjyske klan, og familien har ikke ønsket at kommentere de seneste regnskaber fra dens mange foretagender.

Familien Kristiansen skilte sig endegyldigt af med Tvilum Møbelfabrik i 2000 – 35 år efter, at Egon Kristiansen havde åbnet fabrikken på Tvilums gamle skole. Siden har familiens medlemmer involveret sig i et vildnis investerings- og ejendomsselskaber.

Og hvordan går det så? Døm selv, her kommer tallene. Familiens investeringsselskab Elkær Invest, som enken efter Egon Kristiansen, Lissi Kristiansen, står som ejer af, kom ud af 2016 med et overskud på 30,5 mio. kr. Egenkapitalen er nu på 280,8 mio. kr.

De tre børn, Helle Detlefsen, Jan og Poul Kristiansen ejer hver en tredjedel af selskabet LE Kristiansen. Overskud: 41,2 mio. kr., egenkapital: 476,9 mio. kr.

De tre har desuden hver især et holdingselskab. HB Detlefsen, MJ Kristiansen og PP Kristiansen. Overskud: 16,8 mio. kr., 15,1 mio. kr. og 16,6 mio. kr. Egenkapital: 379,2 mio. kr., 357,2 mio. kr. og 428,2 mio. kr.

Familien har ikke sagt helt farvel til driftsvirksomhed efter salget af Tvilum. I porteføljen finder man Gern Glas med fabrik i Sorring uden for Silkeborg, der producerer møbelglas og spejle. Alle tre børn sidder i bestyrelsen, Jan Kristiansen som formand, mens Helle Detlefsens mand, Bo Detlefsen, er fabrikschef.

Da møbeleventyret tog sin begyndelse i 1965, omsatte Tvilum Møbelfabrik for 300.000 kr. – 30 år senere, kort inden man solgte 60 pct. af aktierne til kapitalfonden Axcel – var omsætningen vokset til 604 mio. kr. Man kunne tilmed kalde sig en af Europas største producenter af saml-selv-møbler.

Herefter opkøbte Tvilum Møbelfabrik P. Vestergaard i Silkeborg, man fusionerede med Scanbirk-gruppen, og da man i 2000 solgte sine resterende aktier til amerikanske Masco, var omsætningen vokset til 2 mia. kr. og antallet af medarbejdere til 1.650.

I dag har den 52 år gamle møbelfabrik det svært. I årevis har den kørt med underskud - 358 mio. kr. de seneste fem år - en del af produktionen er flyttet til Polen, mens antallet af medarbejdere er skrumpet til 673.

Egon Kristiansen forblev efter sin afsked med Tvilum Møbelfabrik en respekteret skikkelse på stedet, og siden 2005 har hovedsædets adresse heddet Egon Kristiansens Allé.

BRANCHENYT
Læs også