Erhverv

Kapitalfond scorer kæmpegevinst på at sælge Færch Plast til Nets-ejer

Færch Plast er solgt til Advent International.

Den svenske kapitalfond EQT har solgt plastvirksomheden Færch Plast fra Holstebro til den amerikanske kapitalfond Advent International, der herhjemme bedst er kendt for sit ejerskab af betalingsfirmaet Nets.

Salget blev afsløret af Børsen fredag morgen, og flere kilder bekræfter det ligeledes over for Finans. Ifølge Finans' oplysninger lander prisen for Færch Plast på omkring 7 mia. kr.

Det er en betydelig gevinst for EQT, der købte Færch Plast i 2014 for omkring 2 mia. kr., men som også siden har investeret næsten 350 mio. kr. i vækstinitiativer, herunder tilkøb af virksomheder.

Færch Plasts volumener er mere end fordoblet i ejerperioden, viser et nyt regnskab, mens omsætningen er næsten fordoblet til 2,1 mia. kr.

Samtidig er driftsresultatet (Ebitda) vokset fra 289 til 512 mio. kr.

Det er sket på trods af en eksponering mod det britiske pund, som er faldet kraftigt siden Storbritanniens exit fra EU. Færch Plast, der laver plastemballage til madvarer, har en stor produktion såvel som forretning i England, mens råvarerne købes ind i Europa.

Det betyder, at et svagere pund rammer indtjeningen. Omvendt har selskabet haft medvind på grund af faldende oliepriser, da resin, hovedråvaren, er oliebaseret.

En kilde med tæt kendskab til selskabet kalder prisen »temmelig høj«.

Den svarer til ca. 14 gange driftsresultatet i indeværende år, og dermed er der lagt op til, at Færch Plast skal fortsætte sin kraftige vækst, hvis de nye ejere i Advent International skal gøre en god investering.

Udover at handlen giver en stor gevinst til EQT, bryder den også med kapitalfondens ageren på det danske marked i de seneste par år, hvor EQT har været en langt større køber end sælger.

EQT, der har investeret i Danmark via flere forskellige fonde, har bl.a. gaflet Top-Toy (Fætter BR), Sitecore, Fertin Pharma, Global Connect, Huscompagniet og Nordic Aviation i løbet af de sidste par år.

Der var længe lagt op til, at den hastigtvoksende kæde Tiger ville forgylde EQT og dets investorer via en exit, som mange havde ventet i 2017, men Tiger havde et rædderligt 2016, hvor salget i dets eksisterende butikker faldt ca. 6 pct.

Det er gift for detailforretninger og kostede direktøren jobbet, ligesom et salg er rykket længere væk.

Tiger hentede i går Mette Maix, tidl. koncerndirektør i Berlingske, for at få styr på forretningen.

Læs også
Top job