Erhverv

Cheføkonom: USA's udmeldelse af Paris-aftalen kan ramme dansk eksport

Særligt nichevirksomheder inden for grøn teknologi kan blive ramt, vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

Det kan ramme den danske eksport af grøn teknologi, at USAs præsident Donald Trump har trukket USA ud af Parisaftalen. Arkivfoto: Janus Engel

Torsdag aften blev det officielt, at USA vil trække sig fra Paris-aftalen, der forpligter lande over hele verden til at holde den globale temperaturstigning nede. Det meddelte USA's præsident Donald Trump på et pressemøde.

Danske virksomheder eksporterer årligt energiteknologi for 4,4 mia. kr. til USA. Udmeldelsen kan ifølge cheføkonom ved Dansk Erhverv Steen Bocian gå ud over den eksport.

»Vi har mange virksomheder, som arbejder i en eller anden niche inden for grøn teknologi. Det kan være isolering, termostater eller andre mere energi- og miljøvenlige løsninger, som kan blive ramt af mindre efterspørgsel på det amerikanske marked,« siger han.

Om Paris-aftalen
  • Formålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning under to grader ift. niveauet før den industrielle revolution – halvanden grad hvis det er muligt.
  • De rige lande skal hjælpe verdens ulande med finansiering af initiativer, ligesom de forpligter sig til at gå forrest.
  • Efter USA's udmeldelse er der 195 lande tilbage i aftalen.

Udmeldelsen kan ifølge Steen Bocian også svække den danske konkurrenceevne over for USA, men alligevel mener han ikke, at udmeldelsen får den store betydning lige med det samme.

»Det bliver ikke noget, der rammer os på den korte bane. Udmeldelsen er ikke til fordel for dansk eksport og økonomi, men så længe aftalen ellers bliver stående, som den er nu, og vi ikke ser flere udmeldelser, tror jeg ikke, det får voldsomme konsekvenser for økonomien herhjemme,« siger Steen Bocian.

Han fremhæver også, at selv om Trump formelt trækker USA ud af Paris-aftalen, er der mange stater og virksomheder i USA, der fortsat vil kæmpe for at fastholde den grønne linje.

Udmeldelsen har affødt mange reaktioner fra USA. Eksempelvis har Tesla-direktør Elon Musk trukket sig fra to af Trumps råd inden for erhvervslivet.

En gruppe, som indtil videre består af 30 borgmestre, tre guvernører og flere end 100 virksomheder, forhandler ifølge New York Times med FN om at blive skrevet ind i Paris-aftalen på linje med de 195 lande, der stadig er med. Bl.a. skulle borgmestre fra storbyer som Los Angeles, Atlanta og Pittsburgh være en del af gruppen.

Den tidligere klimakommissær i EU Connie Hedegaard tror også på, at det amerikanske erhvervsliv fortsætter med at fokusere på renere energi.

»Det store amerikanske erhvervsliv ved godt, at hvis man vil være konkurrencedygtig i det 21. århundrede, så skal man have holdbare energisystemer, være ressourceeffektiv og producere med renere teknologier,« siger hun til Ritzau.

Hos Dansk Industri tror man også på, at den grønne omstilling i det amerikanske erhvervsliv vil fortsætte, til fordel for den danske eksport.

»Vi har planer om, at den danske eksport skal vokse. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at støtte virksomhederne og synliggøre fordelene ved at omstille til grøn energi,« udtaler direktør Tine Roed i en pressemeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også