Erhverv

Kim Vibe-Petersen skænker kaffe til Apple og tjener kassen på det

Den danske rigmand har igen overskud på sine kaffebryggere. Men tab på fly og skibe trækker den samlede forretning ned.

Kim Vibe-Petersen er god for næsten 500 mio. kr. Formuen har han investeret flittigt i en række forretningsområder. Foto: Kim Agersten

Når Apple-topchefen Tim Cook får sig en kop kaffe i it-gigantens hovedkvarter i Californien, kan en dansker sandsynligvis tage æren for at slukke kaffetørsten.

For Apple har de seneste år købt fuldautomatiske kaffebryggere af det danske firma Scanomat, som 67-årige Kim Vibe-Petersen ejer og er direktør i.

Samtidig har Scanomat lavet funktioner, der spiller sammen med Apple-produkterne iPad og Apple Watch. Så der må i den grad siges at være en forbindelse mellem it-giganten fra USA og kaffebryggeren fra Kokkedal.

Hvor meget Apple bidrager til Scanomats forretning, ses ikke ud af det nye regnskab, den danske virksomhed har sendt på gaden. Men i hvert fald ligger det fast, at Scanomat efter en række magre år kom tilbage på sporet i 2016.

Omsætningen var den højeste i 10 år og samtidig landede det første overskud siden 2010. Scanomat havde i 2016 et overskud efter skat på 12 mio. kr.

»Årets primære drift og økonomiske udvikling blev tilfredsstillende. Det er fortsat salg af kaffebryggere til eksportmarkederne, der skal være eksponent for den primære indtjening,« står der i regnskabet fra Scanomat.

Nøgletal i Scanomat A/S de seneste fem regnskabsår:

Mio. kr. 2012 2013 2014 2015 2016
Nettoomsætning 118,9 105,6 121,2 104,1 139,9
Resultat efter skat -5,7 -16,2 -2,1 -2,9 12

Faktisk kunne Apple have sendt endnu flere penge i Scanomats kasse. Ifølge Børsen er der blevet solgt 124 kaffebryggere til Apples hovedkvarter i Californien, men den kontrakt blev skubbet og nåede derfor ikke med i 2016-regnskabet.

Scanomat lavede i øvrigt verdens første fuldautomatiske cappuccino-maskine i 1985.

Udover sin kaffebrygger-virksomhed har Kim Vibe-Petersen en række andre forretningsområder i koncernen Fredheim Holding, der de seneste tre år har haft et samlet overskud på 82 mio. kr. og har en egenkapital på 460 mio. kr.

Han har værdipapirer for over 300 mio. kr. og har flere gange i medierne forklaret, at han har tjent godt på aktier.

Kim Vibe-Petersen driver desuden et flyselskab og rederi, der lejer henholdsvis fly og skibe ud. Både flyselskabet og rederiet gav dog underskud i 2016, og én af de store syndere på den konto var luksusyachten Parsifal III, som Kim Vibe-Petersen ejer sammen med Pandora-rigmanden René Sindlev.

Selskabet bag Parsifal-yachten gav i 2016 et underskud på hele 20,3 mio. kr.

Kim Vibe-Petersen bor i palæet Fredheim på Strandvejen i Vedbæk. 

BRANCHENYT
Læs også