Serier

Baglandet raser: El-konge tager familien med på sponsorluksus

Energidirektør Knud Steen Larsen har haft sin kone med på sponsorrejser til bl.a. Shanghai og på krydstogt i Middelhavet, mens sønnerne var på femstjernet golf- og jagtresort i det skotske højland.

El-kongens fald
Knud Steen Larsen, adm. direktør i Ewii, har rejst på sponsorture med hustru og sønner. Foto: Carsten Andreasen

Topchefen i forsyningsselskabet Ewii fra Kolding, Knud Steen Larsen, møder skarp kritik for at udnytte en sponsoraftale med fodboldklubben OB til at rejse verden rundt.

Ifølge deltagerlister fra flere af de luksuriøse sponsorture, som Finans er i besiddelse af, har Knud Steen Larsen både haft sin hustru og deres to sønner med som repræsentanter for selskabet.

Sponsorturene med OB har bl.a. sendt familien Steen Larsen på cruise i Middelhavet og på luksusresort i det skotske højland. I lørdags kom Knud Steen Larsen og hustru hjem fra en »netværkstur« til Shanghai i Kina.

I Ewiis repræsentantskab, der er selskabets øverste myndighed, udtrykker flere medlemmer stor utilfredshed med, at direktøren tager familien med på rejser, som er betalt via milliondyre sponsoraftaler.

»Det er en katastrofe for de sølle kunder, der hellere ville have sænket prisen på el, vand og varme,« siger repræsentantskabsmedlem Bruno Kiel.

Han bakkes op af Henrik Wulff, der også er medlem af repræsentantskabet.

Han anede ikke, at Ewiis direktør og hustru netop har været i Shanghai på Ewiis regning.

»Nej, nej, nej,« siger han, da Finans forelægger ham oplysningerne.

»Jeg kan overhovedet ikke se, hvad Ewii får ud af det. Det er overhovedet ikke rimeligt.«

Ewii
  • Ewii er et jysk forsyningsselskab med hovedsæde i Kolding og størstedelen af sin forretning i Trekantområdet.
  • Det er en selvejende institution, hvis øverste myndighed er et repræsentantskab på 120 personer, der vælges blandt borgerne i fem jyske kommuner: Kolding, Vejen, Middelbart, Fredericia og Vejle. Repræsentantskabet vælger en bestyrelse på 15 mand.
  • Selskabet, der tidligere hed Trefor, er hovedsageligt et monopol, som leverer el, vand og varme.
  • Derudover har selskabet forsøgt sig på det kommercielle marked, hvor der under adm. direktør Knud Steen Larsen er tabt et trecifret millionbeløb på alt fra udviklingen af en trehjulet elscooter til brændselsceller, lys i Afrika og telemedicin.
  • Selskabet omsatte for 1,36 mia. kr. i 2016, havde en egenkapital på 4,7 mia. kr. og fik kun akkurat et plus, fordi man opskrev værdien af fibernettet, der i årevis har martret resultatet.
  • Modsat eksempelvis børsnoterede selskaber i samme størrelsesorden er der ingen professionelle bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelse og repræsentantskab er i høj grad privatpersoner og lokalpolitikere.

Knud Steen Larsen har i de seneste 12 år siddet tungt på energitronen i Trekantområdet, hvor Ewii er fra.

Han er kendt for at bruge millioner af kroner på store sponsoraftaler - også langt væk fra hjemmebanen.

Ud over at være stadionsponsor i fodboldklubben OB fra Odense, hvor direktøren selv bor, er selskabet bl.a. founding partner i spillestedet Royal Arena i København, hovedsponsor for håndboldklubben KIF Kolding København samt hovedsponsor for sejlbåden "Ewii Racing".

Ekstern lektor i økonomi ved RUC Anders Larsen kender ikke omstændighederne i den konkrete sag om sponsorrejserne, men generelt mener han, at det er uhørt at tage sin kone og børn med på luksusture, som er finansieret via arbejdsgiverens sponsoraftaler. Han undrer sig over, at repræsentantskabet ikke har regler imod den slags. 

»Det burde høre en svunden tid til, at man tager kone og børn med på sponsorture. Repræsentantskabet og bestyrelsen har på en eller anden måde svigtet, hvis de kan tillade det,« siger Anders Larsen.

Ewiis pressechef, Claus Blem, skriver i en mail, at det er kendt og »almindeligt brugt«, at erhvervsledere og ægtefæller sammen repræsenterer en virksomhed, og at det er rummet af direktørens kontrakt.

»Det er almindelig kutyme og har været det i mange år, ganske enkelt fordi det skaber værdi,« lyder det bl.a.

Han bekræfter, at Knud Steen Larsen i 2014 havde sine sønner med til det skotske højland, hvor de besøgte det femstjernede luksushotel Gleneagles Country Resort, der tidligere har været vært for et G8-topmøde, og som rummer Skotlands eneste tostjernede Michelin-restaurant.

»Det er rigtigt, at Knud Steen Larsens to sønner har deltaget i en netværkstur med OB til Skotland. Dette fik de en unik mulighed for at deltage i, hvilket vi valgte at udnytte,« skriver Ewii, der afviser at kommentere yderligere.

Ewiis formand, den socialdemokratiske borgmester i Middelfart, Steen Dahlstrøm, har ikke svaret på Finans' henvendelse.

Læs også
Top job