Erhverv

Bedrageridømt olierigmand og hans partner scorede 155 mio. kr. - og tabte det hele igen

Et elendigt år for olievirksomheden Monjasa rammer de to stifteres privatøkonomi.

De to ejere af bunker- og olieselskabet Monjasa, Anders Østergaard (tv.) og Jan Jacobsen. PR-foto: Monjasa.

Siden denne artikel er skrevet, er Monjasa og Jan Jacobsen blevet frikendt i Vestre Landsret for alle anklager.

Det første underskud nogensinde for den danske olievirksomhed Monjasa Holding er ikke gået ubemærket hen på de to stifteres bankbog.

For nyligt fremlagde Monjasa, der primært leverer bunkerolie til handelsskibe, et grimt regnskab for 2016. Det er nu også slået igennem i Anders Østergaards og Jan Jacobsens private pengetanke.

Efter samlet at have tjent 155 mio. kr. i 2015, tabte de to Monjasa-ejere i 2016 hele molevitten - og lidt til. Således kom deres private holdingselskaber ud med et underskud på i alt 172 mio. kr. Det viser nye regnskaber.

Anders Østergaard, der bor i Dubai, ejer halvdelen af Monjasa-koncernen gennem Endeavour Invest ApS. Den resterende halvdel ejer Jan Jacobsen gennem sit selskab JJ Holding & Invest ApS.

Jan Jacobsen blev i september idømt 3,5 års ubetinget fængsel af retten i Kolding for at have begået millionbedrageri mod en malaysisk kunde. Samtidig blev Monjasa idømt en bøde på 10 mio. kr. Dommen blev straks anket og skal igen for retten til efteråret.

Jan Jacobsen valgte efter dommen at trække sig fra alle poster i Monjasa-koncernen. Anders Østergaard er fortsat direktør i Monjasa Holding og formand for datterselskabet Monjasa A/S.

Monjasa har over for Børsen afvist, at sidste års dårlige regnskabstal hang sammen med retssagen, der har vakt opsigt i den maritime verden. Men sikkert er det, at nedturen - der ifølge Monjasa skyldtes et elendigt år for global shipping og lave oliepriser - har gjort et pænt indhug i de to stifteres formue.

Begge er dog stadig gode for over 400 mio. kr. gennem deres holdingselskaber.

Anders Østergaard og Jan Jacobsen stiftede Monjasa i 2002 og har siden gjort virksomheden til en global spiller med over 600 ansatte og en stor flåde af tankskibe. Virksomheden har hovedsæde i Fredericia.

BRANCHENYT
Læs også