Serier

El-kongens løn er tordnet i vejret - jeg har aldrig set magen, siger professor

På trods af flere fejlslagne satsninger, underskud og manglende vækst har direktionen i forsyningsselskabet Ewii fået en markant lønforhøjelse.

El-kongens fald
Lønnen til Ewiis direktion, med adm. direktør Knud Steen Larsen i spidsen, er næsten fordoblet siden 2010, selvom forretningen er nogenlunde den samme. Foto: Carsten Andreasen

Det er ikke kun arbejdsgiverbetalt sponsorluksus med familien, der forsøder tilværelsen hos forsyningsselskabet Ewiis adm. direktør Knud Steen Larsen.

Siden 2010 er lønnen til direktionen, der ud over Knud Steen Larsen tæller økonomidirektør Jens Christian Sørensen, næsten fordoblet til 9,7 mio. kr., og alene sidste år steg den 24 pct.

Det selvom forretningen ikke er vokset, og den primære drift gav et underskud på 122 mio. kr. i fjor.

Jeg synes ikke, at jeg kan erindre noget sammenligneligt dansk selskab med samme lønniveau

Per Nikolaj Bukh, , professor i økonomistyring på Aalborg Universitet

»Jeg synes ikke, at jeg kan erindre noget sammenligneligt dansk selskab med samme lønniveau. Det er på niveau med en større, veldrevet børsnoteret virksomhed,« siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, der kalder lønstigningen i fjor usædvanlig.

Sammenlignes der med Ewiis konkurrenter, tjener direktørduoen i andelsejede SE - som er den bedst lønnede - 400.000 kr. mere.

Men SE's to direktører har også ansvaret for 1.500 medarbejdere eller tre gange så mange Ewii, der med 550 medarbejdere stort set ikke er vokset siden 2010.

Direktionen i sjællandske Seas-Nve, det største andelsejede energiselskab, har 60 pct. flere ansatte end Ewii og en egenkapital, der er mere end tre gange så stor.

Alligevel tjener direktørduoen mindre end Ewiis.

»Det er et usædvanligt højt lønniveau for den her type virksomhed,« siger Per Nikolaj Bukh om Ewiis lønninger.

»Når jeg siger usædvanligt, så er det, fordi det burde være en forholdsvis ukompliceret branche. Men man har så valgt at gøre den vældig kompliceret ved at kaste sig ud i nye forretningsområder, som man ikke er specielt god til«.

Ewii med Knud Steen Larsen i spidsen har tabt et trecifret millionbeløb på fiberbredbånd og kommercielle udviklingsprojekter som brændselsceller og en trehjulet elscooter.

Ewii
  • Ewii er et jysk forsyningsselskab med hovedsæde i Kolding og størstedelen af sin forretning i Trekantområdet.
  • Det er en selvejende institution, hvis øverste myndighed er et repræsentantskab på 120 personer, der vælges blandt borgerne i fem jyske kommuner: Kolding, Vejen, Middelbart, Fredericia og Vejle. Repræsentantskabet vælger en bestyrelse på 15 mand.
  • Selskabet, der tidligere hed Trefor, er hovedsageligt et monopol, som leverer el, vand og varme.
  • Derudover har selskabet forsøgt sig på det kommercielle marked, hvor der under adm. direktør Knud Steen Larsen er tabt et trecifret millionbeløb på alt fra udviklingen af en trehjulet elscooter til brændselsceller, lys i Afrika og telemedicin.
  • Selskabet omsatte for 1,36 mia. kr. i 2016, havde en egenkapital på 4,7 mia. kr. og fik kun akkurat et plus, fordi man opskrev værdien af fibernettet, der i årevis har martret resultatet.
  • Modsat eksempelvis børsnoterede selskaber i samme størrelsesorden er der ingen professionelle bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelse og repræsentantskab er i høj grad privatpersoner og lokalpolitikere.

Direktøren er desuden kommet i modvind, efter at det er blevet afdækket, hvordan han har blandet sine privatøkonomiske interesser sammen med flere af Ewiis største leverandører, ligesom Finans har afdækket, hvordan Knud Steen Larsen har haft sin familie på luksusture til udlandet, som er betalt via Ewiis sponsorater af alt fra fodboldklubben OB i Odense, hvor direktøren bor, til koncertsalen Royal Arena i København.

Tirsdag er der bestyrelsesmøde, hvor en række af sagerne skal drøftes.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ewii samt bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm, der er socialdemokratisk borgmester i Middelfart. Hverken Dahlstrøm eller Ewii har svaret på Finans' henvendelse inden deadline. Ewiis pressechef, Claus Blem Jensen, har tidligere oplyst, at Finans' dækning af Ewii og Knud Steen Larsen opleves som en »personlig hetz«, og at man ikke vil kontaktes af Finans.

BRANCHENYT
Læs også