Erhverv
0

Verdens største netbutik vil forhindre snedigt kundetrick

Og det er en smule ironisk, mener iagttagere.

Netgiganten Amazon, der er ejet af verdens næstrigeste mand, har planer om at åbne nye fysiske butikker - og har en ny software på vej.

Verdens største netbutik, amerikanske Amazon, har sikret sig et patent, der kan gøre op med et velkendt trick blandt forbrugere både herhjemme og i udlandet.

Under navnet "Physical Store Online Shopping Control" har Amazon taget patent på en software, der sørger for, at man som kunde i en fysisk butik f.eks. ikke kan tilgå en konkurrerende butiks hjemmeside. Softwaren kan også forhindre, at man søger efter butikkens varer på nettet for at se, om de findes billigere et andet sted.

Det skriver The Verge.

Tøjbutikker herhjemme har i flere år klaget over, at mange kunder kun kommer i butikkerne for at prøve sig frem til den rette størrelse, blot for at tage hjem og købe varen over nettet.

Det ironiske, siger flere iagttagere, er, at netop Amazon har taget patent på noget, der skal forhindre dette trick. Det skyldes, at Amazon gennem årene er vokset til verdens største netbutik - og dermed har været med til at tage livet af mange fysiske butikker.

Idéen med den software, som Amazon nu har taget patent på, er, at en butiksejer skal kunne opfange, hvad der sker på butikkens wi-fi - og kunne reagere på det. For at softwaren skal virke, kræver det altså, at kunden bruger det trådløse internet i butikken.

Lad os tage et eksempel:

Du går ind i en skobutik og går på butikkens wi-fi, mens du kigger rundt i butikken. Du finder et par sko, som du har ønsket dig, men inden du køber dem, vil du tjekke, om skoene kan fås billigere et andet sted.

Derfor tager du telefonen frem og klikker dig ind på en konkurrerende butiks hjemmeside. Det kan den butik, du står i, imidlertid opfange via sin software.

Ved hjælp af softwaren kan butikken så eksempelvis sende en rabatkupon på 100 kr. til din browser (hvis skoene hos konkurrenten f.eks. er 100 kr. billigere) eller foreslå dig alternative køb.

Men softwaren kan også direkte blokere din adgang til konkurrentens hjemmeside.

Når verdens mægtigste netbutik skulle have interesse i at udvikle en sådan software, skyldes det, at Amazon, der er kendt for salg af alt fra bøger til elektronik, ikke længere kun er en netbutik.

I november 2015 åbnede Amazon sin første fysiske boghandel i Seattle, USA, og har siden varslet planer om at åbne yderligere en lang række butikker. Derudover offentliggjorde Amazon i weekenden købet af supermarkedskæden Whole Foods, der har 460 butikker i USA, Canada og Storbritannien.

Amazon er stiftet og ejet af Jeff Bezos, der er verdens næstrigeste mand med en anslået formue på over 500 mia. kr. Selskabet beskæftiger 350.000 ansatte.

BRANCHENYT
Læs også