Erhverv
0

Danish Crown ansætter 260 - men branchen bløder stadig

Slagterigiganten Danish Crown har endelig fået brudt de seneste års nedtur og ansætter nu 260 ekstra medarbejdere.

Danish Crown ansætter 260 nye medarbejdere. Det er en direkte konsekvensen af, at selskabet har erobret en af de allerstørste leverandører af slagtesvin.
TYCHO GREGERS

Danish Crown har endelig fået brudt en 10 år lang nedtur og ansætter nu flere slagteriarbejdere i Danmark.

I alt er der tale om 260 nye arbejdspladser på koncernens slagterier i Ringsted og Sæby. De nye job er en direkte konsekvens af, at Danish Crown for nylig erobrede en af de allerstørste danske leverandører af slagtesvin.

Selskabet Bonusgrisen har hidtil årligt leveret 600.000 slagtesvin til Danish Crowns konkurrent Tican. Fra 1. september begynder Bonusgrisen i stedet at levere de mange grise til Danish Crown, som derfor får brug for flere slagteriarbejdere.

Samtidig afblæser Danish Crown alle planer om at lukke endnu et dansk slagteri. Den trussel har været på bordet de seneste måneder, fordi produktionen af slagtesvin i Danmark har været faldende.

»Jeg er utrolig glad for, at vi efter 10 år med konstante fald nu kan se frem til stigende leverancer af slagtesvin. Det betyder, at vi kan udvide og ansætte nye medarbejdere i stedet for at skulle reducere kapaciteten,« siger Per Laursen, produktionsdirektør i Danish Crown Pork.

Danish Crown har de seneste 10 år lukket en lang række danske slagterier, fordi landmændenes produktion af slagtesvin har været faldende. Det skyldes først og fremmest, at landmændene har øget eksporten af levende smågrise til Tyskland, hvor priserne er højere, fordi det er mere lukrativt at opfede slagtesvin syd for grænsen.

Samtidig har Danish Crown den seneste tid været presset af den store tyske konkurrent Tönnies som i begyndelsen af 2016 overtog det næststørste danske slagteriselskab, Tican. Mens Danish Crown hele vejen igennem 2016 og frem til nu har tabt slagtninger, har Tican formået at holde status quo og har dermed vundet markedsandele.

Aftalen med selskabet Bonusgrisen - som er lokket ind i folden med en stor økonomisk bonus - sætter to streger under, at Danish Crown har vristet sig fri af en årelang defensiv. Til gengæld ligger hele presset nu på Tican der fra 1. september står med et gigantisk hul i produktionen, som formentlig vil udløse fyresedler.

Hos Danish Crown er jublen selv sagt stor, og selskabet har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor der uddeles stor ros til både regeringens vækstpakke og en tilskudsordning til nye slagtesvinestalde.

Trods den aktuelle begejstring er det dog vigtigt at understrege, at krisen i dansk slagteriindustri på ingen måde er forbi. Finans' beregninger - på basis af tal fra Landsforeningen af Danske Svineproducenter - viser, at antallet af svineslagtninger i Danmark faldt med 7,5 pct. i årets første fem måneder. Opgjort pr. arbejdsdag faldt slagtningerne hele 9,3 pct. og er nu nede på det laveste niveau i 26 år. Sammenlignet med udviklingen de seneste år er faldet i år accelereret.

Håbet er, at blandt andet regeringens støtteordning til nye stalde kan vende udviklingen, men det er endnu kun et håb. De faktiske tal peger fortsat nedad, og de danske slagterier kæmper således om en stadig mindre kage.

BRANCHENYT
Læs også