Erhverv

Mærsk massefyrer i svensk havn

A.P. Møller - Mærsk vil fyre 160 ansatte i havnen i Göteborg efter lang konflikt. Det skriver svenske medier.

Det A.P. Møller - Mærsk-ejede havneselskab APMT vil fyre 160 ansatte i havnen i Göteborg. Det skriver Göteborg-Posten ifølge Ritzau Finans.

Havnen i Göteborg har omkring Mærsk-450 ansatte. APMT beskriver den på sin hjemmeside som en af de vigtigste containerhavne i Skandinavien. Der har længe været en konflikt mellem APMT og den lokale fagforening.

- Det er på tide, at vi tager det her alvorligt. Det er ikke rimeligt, at konflikten får så store konsekvenser for industrien.

- Det er tragisk for os, at vi må opsige dygtige medarbejdere, og jeg er ked af det. Men det er på tide at udvise sund fornuft i den nuværende situation, og det er på tide, at Hamnarbetarförbundet går med på aftalen, siger Henrik Kristensen, chef for APM Terminals i Göteborg, i forbindelse med et pressemøde, skriver Göteborgs-Posten.

Branchemediet Shippingwatch skrev i maj, at APMT havde gennemført en lockout af de ansatte i havnen efter en konflikt, der startede allerede i foråret 2016.

Ifølge Shippingwatch er årsagen til konflikten, at den lokale fagforening står uden for de kollektivaftaler, der ellers gælder for arbejdere i de svenske havne.

Det betyder, at de stiller andre krav, hvilke APMT ikke har i sinde at imødekomme.

- Problemet er, at Hamn4an (den lokale fagforening) står uden for kollektivaftalen, men kræver en lang række ting af os, som de følger op med blokader, hvis vi ikke efterkommer dem.

- De er blevet tilbudt en såkaldt hængeaftale, hvor de kan være med i kollektivaftalen, men det er de ikke interesserede i. Udelukkende at få deres egen aftale, sagde den administrerende direktør i APMT i Gøteborg, Henrik Kristensen, tidligere til Shippingwatch.

Tidligere i juni skrev Ritzau Finans, at forligsmanden, der var indkaldt til at bistå i forhandlingerne mellem APMT og arbejderne i havnen, havde givet op efter omkring 70 møder.

Ifølge Göteborg Havns hjemmeside går omkring 30 procent af Sveriges udenrigshandel igennem havnen. Herunder små 800.000 containere om året.

BRANCHENYT
Læs også