Erhverv

Svensk avis: Sverige har meget at lære af Danmark

"Dansk dynamit slår svensk granit", skriver Dagens Industri, som skamroser dansk økonomi og arbejdsmarked.

Svenskerne burde se mere over på den anden side af Øresund og lære af deres danske naboer, lyder det i en analyse i Dagens Industri. Foto: Getty

Danmark er i den grad kommet i vælten i Sverige. Flere svenske aviser mener, at svenskerne kunne lære en en del af danskerne. Både når det gælder økonomi, arbejdsmarked og evner til at forhandle aftaler på plads.

I en analyse i dagens udgave af den svenske erhvervsavis Dagens Industri lyder overskriften: "Dansk dynamit slår svensk granit - derfor bør vi gøre som danskerne".

Analysen henviser til dansk økonomi, hvor væksten kaldes "hyggelig", arbejdsløsheden er på 4 pct. og hvor priserne på hotelværelser slår nye rekorder - og derfor bruges af avisen som en temperaturmåler på, at det går godt i Danmark.

»Danmark er på rette vej,« hedder det:

  1. Danmark ligger på en tredjeplads i Verdensbankens "Ease of doing business" - Sverige ligger på plads 9.
  2. Kriminaliteten er lav. Ifølge Transparency International er Danmark verdens mindst korrupte land - Sverige er nummer 4.
  3. I OECD's "Better Life index" er Danmark i top 3 - Sverige ligger nummer 6.
  4. I Pisa-rapporterne ligger Danmark klart over OECD-gennemsnittet i karakterer, når det gælder naturvidenskab, matematik og læsning - Sverige klarer sig lige på gennemsnittet.

»Oven i disse oplysninger skal man lægge et arbejdsmarked, som fungerer meget bedre end det svenske. Der er mindre bøvl og færre regler. Det gør det nemmere at hyre og fyre ansatte med det resultat, at arbejdsløsheden er betydeligt lavere end den svenske,« skriver Dagens Industri.

Avisen mener, at Sverige har en fantastisk mulighed for at kopiere "fremgangslandet".

Desuden har Danmark den (økonomiske) fordel, at man har taget imod langt færre flygtninge og immigranter end Sverige. Den eneste trussel svenskerne ser mod den danske økonomi er en overophedning af boligmarkedet og husholdningernes store gældsætning.

»Men i modsætning til os svenskere har danskerne i frisk erindring, at huspriser faktisk kan falde. Det er 25 år siden for os svenskere, men bare nogle år siden for danskerne,« skriver Dagens Industri.

Det er kun nogle dage siden, at den største svenske avis Expressen skrev en leder om, at danskerne gang på gang narrer "bukserne af svenskerne", når det kommer til forhandlinger.

Også her mente avisen, at svenskerne kunne lære noget af "den gamle søfarts- og handelsnation", efter at danskerne havde forhandlet en bedre aftale for Danmark på plads om blandt andet PostNord og betaling af skat for pendlere.

BRANCHENYT
Læs også