Erhverv

Dansk flyselskab leaser piloter og anklages for social dumping

Hver sjette pilot vækker utilfredshed i EU-Parlamentet, vurderer universitet.

Foto: Thomas Borberg

Det dansk-islandske flyselskab Primera Air leaser rettighedsløse piloter gennem et rekrutteringsselskab på den britiske kanalø Guernsey. Det er et klart eksempel på social dumping, mener en professor, mens EU-politikere vil gøre op med praksissen.

Det skriver Berlingske Business.

Rekrutteringsselskabet Flight Crew Solutions ansætter piloter som underleverandører, der med en underskrift anerkender, at de ingen rettigheder har som ansat. Disse piloter kaldes i branchen "self-employed contractors".

- Det er tydeligt eksempel på social dumping. Piloterne står ikke bare dårligt, de afskriver deres rettigheder og er faktisk gjort retsløse et langt stykke hen ad vejen, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Berlingske.

Primera Air har en overenskomst med fagforeningen FPU, men i højsæsonen er cirka halvdelen af de danske medarbejdere hyret gennem Flight Crew Solutions, vurderer Primera Airs topchef, Ásgeir Vilhjálmsson.

De såkaldte self-employed contractors bruges i stor stil i europæisk luftfart generelt. En rapport fra universitet i Gent vurderer, at hver sjette pilot er hyret via den type kontrakt. Det vækker utilfredshed i EU-Parlamentet.

- Vi er nødt til at sætte en stopper for det ved at lave restriktiv lovgivning, og selskaberne kan lige så godt forberede sig på, at vi kommer efter dem, siger EU-parlamentariker Jens Rohde (B) til Berlingske.

BRANCHENYT
Læs også