Danskerne sparer årligt 1 mia. kr. på kopier - alligevel tjener kopifirmaer rekordmange penge
Trods europæisk rekord i billig kopimedicin til danskerne tjener kopiselskaberne alligevel markant flere penge end tidligere, viser Finans' kortlægning af branchen.
Der er masser af penge i at levere billig kopimedicin til danskerne. Virksomhederne bag de mange billige lægemidler tjener nemlig langt flere penge, end de har gjort de seneste fem år. Det viser en opgørelse, som Finans har foretaget.
»Apotekerne har set en meget stor strategisk fordel i at overholde lovgivningen som et led i kampen mod en liberalisering af apotekermarkedet, og det har været med til at give rigtig gode vilkår for de virksomheder, der leverer kopimedicin,« siger Peter Jørgensen, direktør i brancheorganisationen Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler (IGL).
Den samlede indtjening for 10 af de største kopiselskaber, der bl.a. tæller selskaberne Orifarm og Sandoz, tjente samlet set mere end 150 mio. kr. efter skat i 2016. Det er vel at mærke i en branche, hvor marginerne typisk er meget lave.
Det svarer til en stigning på mere end 50 pct. sammenlignet med året før, der i øvrigt var markant bedre end i 2014.
Selvom der er masser af penge at tjene for firmaerne bag kopimedicinen, så estimerer Danmarks Apotekerforening, at de danske forbrugere årligt sparer omkring 1 mia. kr. på kopimedicin, sammenlignet med hvad det ville have kostet, hvis vi skulle betale det samme som i Sverige eller Norge.
Hos landets største kopiselskab, Orifarm, der også er blandt Europas største parallelimportør af lægemidler, har man nydt godt af det store opkøb, som selskabet gennemførte i sommeren 2015.
Her opkøbte man konkurrenten Growth House, der bl.a. talte virksomheden Alternova, for 450 mio. kr.
»Vi oplever en svag stigning i markedet, men vores vækst er særligt drevet af, at vi har fået skala på forretningen og har lanceret en række nye lægemidler,« siger Ulrik Rasmussen, adm. direktør i Orifarm Generics.
Flere af regnskaberne i Finans' opgørelse dækker også over indtjening i andre skandinaviske lande. Det gælder bl.a. i eksemplet med Orifarm, hvis kopiforretning tjente knap 70 mio. kr. i 2016.
Orifarm offentliggør ikke regnskabstal fra enkelte lande, men fremtiden tegner ganske lys.
»Vi ser særligt muligheder i Norge og Finland, hvor vi ikke er lige så store, som vi er i Danmark og Sverige. Vi forventer vækst på alle fire markeder, men mest på de to første,« siger Ulrik Rasmussen.
Branchen vurderes af Danmarks Apotekerforening at omsætte for ca. 5 mia. kr. om året i Danmark inklusive moms.