Erhverv

Højesteret siger nej: Virksomheder må ikke trække alle lønomkostninger fra i skat

Højesteret har afsagt dom i en principiel sag om virksomheders fradragsret for lønudgifter.

Højesteret har fredag afsagt dom i en principiel sag om virksomheders fradrag for lønomkostninger. Foto: Thomas Borberg  Foto: Thomas Borberg

Virksomheder kan ikke få fradrag for alle lønomkostninger, hvis medarbejdere f.eks. har brugt en del af deres arbejdstid på opkøb.

Sådan lyder dommen fra Højesteret i en principiel sag, der har skabt frygt i dansk erhvervsliv for et administrativt monster på skatteområdet.

Frygten blev antændt sidste år, da Landsretten gav Skat medhold i, at lønudgifter kun må trækkes fra i det omfang, medarbejderne har været beskæftiget med den løbende drift i virksomheden.

Det har Højesteret nu stadfæstet.

I de konkrete sager havde blandt andre direktører og medarbejdere i Arbejdernes Landsbank og Lån & Spar Bank været engagerede i opkøb af andre banker, hvorfor der var tale om en udvidelse af den eksisterende forretning.

Derfor kunne Arbejdernes Landsbank f.eks. ikke få fradrag for direktør Gert Jonassens løn i de to dage, han havde deltaget i forhandlinger om at købe fem filialer ud af det tidligere Roskilde Bank.

I Landsretten undgik bankerne et skattesmæk, fordi Skat ifølge landsretten havde foretaget en praksisændring, som aldrig havde været meldt ud offentligt.

Højesteret kom dog frem til, at der ikke forelå en fast administrativ praksis om fradragsret, og derfor var Skat ikke afskåret fra at nægte bankerne fradrag.

Flere erhvervsorganisationer, herunder DI og Dansk Erhverv, har kraftigt advaret imod en situation, hvor landsretsdommene stod ved magt, fordi det kan medføre et uoverskueligt administrativt bøvl, og de har derfor opfordret skatteminister Karsten Lauritzen til at gribe ind.

Skatteministeren imødekom organisationerne allerede i april, da han lovede at fremsætte et lovforslag til efteråret, så virksomhederne fremover vil kunne trække alle lønomkostninger fra i skat, hvis Højesteret skulle komme til den modsatte konklusion.

Alligevel beklager skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn afgørelsen:

»Det skaber en enorm retsusikkerhed også bagudrettet, og jeg håber virkelig ikke, at Skat nu vil bruge afgørelsen til at tage flere sager op mod virksomhederne,« siger han.

»Det kan godt være, at Højesteret siger, at der ikke er tale om en praksisændring, men danske virksomheder har ageret som om, at det var gældende ret i over 100 år, og jeg synes, der er behov for, at skatteministeren sender et tydeligt signal til Skat om, at det vil være uheldigt, hvis Skat tager nye sager op.«

Også DI og FSR - Danske Revisorer frygter, at Skat vil benytte lejligheden til at rejse nye sager mod virksomheder, der bagud i tid har taget uretmæssige fradrag for lønudgifter.

De opfordrer til, at politikerne hurtigst muligt får skabt klarhed på området.

BRANCHENYT
Læs også