Politiets mistanke: Velux-chef forsøgte at sælge fortrolige, interne dokumenter til ærkefjende
En betroet medarbejder i den danske vindueskoncern mistænkes for at have forsøgt at sælge erhvervshemmeligheder til den polske konkurrent Fakro. Polakkerne bekræfter dialog med mellemmand.
Industrikoncernen Velux er havnet i en opsigtsvækkende sag om industrispionage.
En nu bortvist Velux-chef mistænkes for at have forsøgt at sælge store mængder fortrolige data til vindueskoncernens største konkurrent, polske Fakro.
Velux bekræfter over for Finans, at sagen blev afsløret, da en polsk kvinde, der fungerede som mellemmand, sidste år fik kolde fødder og besluttede sig for at sladre til Velux' topchef, Jørgen Tang-Jensen.
Efterfølgende opdagede virksomheden ifølge pressechef Jens Bekke, at Velux-chefen havde downloadet store mængder data, ligesom han havde lavet en form for menukort med dokumenter, optagelser og billeder, der skulle præsenteres for Fakro.
»Vi er utroligt skuffede over at opdage, at en betroet medarbejder kan finde på at gøre sådan noget,« siger Velux' pressechef, Jens Bekke.
Den pågældende medarbejder nægter sig skyldig, oplyser hans advokat.
Fakro bekræfter, at firmaet har holdt møder med den polske kvinde, men det skete ifølge Fakro for at skaffe dokumentation for, at Velux overtræder konkurrenceloven. Da kvinden ikke havde denne dokumentation, blev dialogen ifølge Fakro standset, og firmaet afviser at have gjort noget forkert.
»At samle dokumenter om lovbrud begået af en konkurrent er lovligt,« hedder det i et skriftligt svar fra Fakro.
Velux og Fakro er nummer et og to på verdensmarkedet for ovenlysvinduer, og de har i årevis ligget i åben krig, hvor parterne har beskyldt hinanden for ufine tricks.
Jens Bekke fra Velux hæfter sig særligt ved det "menukort", som skulle præsenteres for Fakro, og som beskrev omkring 1.000 dokumenter med oplysninger om en lang række industrihemmeligheder.
»Så er det svært at forstå, hvordan man kan tro, at det er lovligt og i orden at indgå i en dialog med sælgeren – og uden at informere Velux om, at en medarbejder er i færd med at begå industrispionage,« siger han.
Sagen har hidtil kun været sporadisk omtalt, bl.a. da den tidligere medarbejder blev fængslet, men da han er beskyttet af navneforbud, og hans fængslingssag blev ført for lukkede døre, har offentligheden hidtil ikke haft indsigt i den alvorlige mistanke.
Finans har interviewet den polske kvinde, der sladrede til topchef Jørgen Tang-Jensen og kan nu kaste helt nyt lys over det dramatiske sagsforløb.