Serier

50 Uber-chauffører vil have Uber til at betale million-bøder

Udsigten til talrige retssager med krav om tilbagebetaling af millioner af ulovligt tjente penge har nu fået 50 Uber-chauffører til at hyre en advokat og opfordre Uber til at betale regningen.

Det løse arbejdsmarked
En gruppe Uber-chauffører med Nicolai Jørgensen i spidsen (nr. 2 fra venstre) vil have Uber til at betale den millionregning, der formentlig venter efter retssager om ulovligt tjente penge de kommende måneder. I august afgøres en prøvesag mod fem chauffører, der tilsammen afkræves 1,1 mio. kr.
Foto: Stine Bidstrup

Til august skal det afklares, om fem Uber-chauffører skal betale 1,1 mio. kr.,  som de har tjent på ulovlig taxakørsel, tilbage, og – hvis det ender sådan – kan 1.800 chauffører se frem til lignende sager med krav.

Det vil 50 af dem nu undgå, og derfor er de gået sammen om et krav til Uber om, at det hollandsk-registrerede selskab betaler de bøder, som chaufførerne kan forvente at få.

Årsagen er, forklarer talsmanden Nicolai Jørgensen, at Uber gennem hele forløbet ved både hvervemøder, i mails og andre sammenhænge har opfordret chaufførerne til at blive ved med at køre.

»I stedet for at chaufførerne skal rende ind og ud af domstolene i måneder eller år, så vil klæde Uber at sætte sig sammen med anklagemyndigheden og finde ud af, hvor meget der skal betales og så lave en samlet afslutning,« siger Nicolai Jørgensen.

Uber meddelte mandag, at selskabet overvejer at komme tilbage til Danmark,  og i den sammenhæng bør selskabet »have ryddet op efter sig« fra den forrige periode fra november 2014 til april 2017, inden de går i gang igen, mener chaufførerne. De omtaler nu også sig selv som en slags ansatte og Uber som arbejdsgiver, og derfor en mulig bøde i millionstørrelsen selskabets ansvar:

»Når man har efterprøvet chaufførernes juridiske status i andre lande, så er man nået frem til, at de er ansatte og ikke selvstædige partnere, som Uber vil have, vi er. Så egentlig er vi bare medarbejdere, der er hevet ud af virksomheden, hvor det var ledelsen, der skulle tage et ansvar og ikke medarbejderne, som bare har ageret på vegne af virksomheden,« siger Jørgensen.  

Skat har oplysninger fra de hollandske myndigheder, hvor Uber er registreret, at der er ca. 2.100 danske chauffører, som i 2014 og 2015 har fået ca. 56 mio. kr. Der er endnu ikke nogle tal fra 2016 eller 2017, og derfor har anklagemyndighederne endnu ikke et samlet overblik over en bødestørrelsen.

Hvor mange penge forventer du, at Uber skal betale?

»Vi ved ikke, om det er 5, 10 eller 50 mio. kr. Det må Uber og anklagemyndigheden finde ud af.«

Ubers danske talsmand er på ferie og henviser til selskabet, hvorfra Finans afventer svar på selskabets syn på sagen.

Læs også
Top job