Erhverv
0

Tysk politi dropper anklager om bedrageri i millionklassen mod tidligere Vestas-chefer

Den tidligere salgsdirektør Hans Jørn Rieks er blandt de forhenværende Vestas-chefer, der er blevet renset.

Hans Jørn Rieks var netop blevet udnævnt til direktør for havvindmøllerne i Vestas, da han pludselig blev fyret sammen med finansdirektør Henrik Nørremark i februar 2012. Foto: Arkivfoto.

Anklagemyndigheden i den tyske havneby Kiel har besluttet at hæve sagerne om millionsvindel mod blandt andre Hans Jørn Rieks, tidligere salgsdirektør Vestas' tyske datterselskab Vestas Central Europe.

Det bekræfter Axel Goos, der er chefanklager ved anklagemyndigheden i Kiel, overfor Børsen.

Sagen kort
  • Vestas politianmeldte i december 2012 den tidligere finansdirektør Henrik Nørremark med anklager om bl.a. millionfusk.
  • Vestas mener, at Nørremark som finansdirektør dels udbetalte og dels eftergav en indisk samarbejdspartner gæld svarende til et samlet beløb på 141 mio. kr.
  • I marts 2014 meldte Vestas en række mistænkelige transaktioner til tysk politi. Vestas mener, at transaktionerne dækker over, at en eller flere personer har beriget sig selv på Vestas’ bekostning.
  • Senere meldte Vestas offentligt ud, at transaktionerne havde relation til den tidligere europæiske salgsdirektør Hans Jørn Rieks, men Vestas har aldrig politianmeldt ham.
  • I Danmark droppede bagmandspolitiet i 2015 anklagerne mod Henrik Nørremark og Hans Jørn Rieks, da de ikke kunne finde beviser for, at der skulle være foregået noget ulovligt.
  • Nu har anklagemyndigheden i Kiel meldt ud, at anklagerne om fusk med kommisionerne også er droppet, da beviserne ikke viser noget kriminelt.

Sagen har stået på, siden Hans Jørn Rieks blev fyret i Vestas i 2012. Omdrejningspunktet for sagen var, om Hans Jørn Rieks og andre i Vestas sammen med ansatte hos projektudviklere i Tyskland havde opkrævet overpris af projektudviklerne, hvis de købte Vestas-vindmøller.

På den måde, lød mistanken, kunne Rieks og projektudviklerne senere dele de ekstra opkrævede penge som ulovlig returkommission gennem agentselskaber. Men mistanken holdt ikke vand.

»Det har vist sig, at der var indgået juridisk gyldige aftaler bag alle kommissionsaftalerne, så vi må strafferetligt konstatere, at der ikke er begået noget kriminelt,« siger Axel Goos til Børsen.

Hans Jørn Rieks var ikke den eneste, der fik sparket i 2012. Også den tidligere finansdirektør Henrik Nørremark blev fyret dengang med en sigtelse for mandatsvig.

Siden har begge været i politiets søgelys, men i 2015 valgte bagmandspolitiet at droppe flere sager mod Henrik Nørremark. Blandt andet en sag, hvor Henrik Nørremark og Hans Jørn Rieks var anmeldt for at have haft private sideforretninger i strid med Vestas' interesser

Henrik Nørremark blev også politianmeldt af Vestas, fordi finansdirektøren ifølge Vestas havde overført over 100 mio. kr. til en indisk samarbejdspartner bag om ryggen på den daværende topchef, Ditlev Engel, og bestyrelsen. Men bagmandspolitiet fandt ikke beviser for, at der skulle være foregået noget strafbart.

BRANCHENYT
Læs også