Erhverv

Kæmpeskibe sikrer rekord for sejlende turister til Danmark

For første gang kommer mere end 1 mio. gæster med krydstogtskib til danske havne. Væksten fortsætter i 2018, der bliver rekordår.

Krydstogtskibene i København bliver større og større.

Rekordmange krydstogtskibe anløber de danske havne i år, og for første gang nogensinde modtager Danmark mere end 1 mio. sejlende gæster. Og væksten fortsætter. Friske tal viser, at krydstogtturismen også vil sætte rekord i 2018.

»Trafikprogrammet for næste år er stort set på plads. Det viser, at København kan forvente knap 900.000 krydstogtgæster i 2018. Det er rekord,« siger Arnt Møller Pedersen, chef for krydstogter og færger i Copenhagen Malmö Port, CMP.

København kan forvente knap 900.000 krydstogtgæster i 2018. Det er ny rekord.

Arnt Møller Pedersen, chef for krydstogter og færger i Copenhagen Malmö Port, CMP.

I år kommer 850.000 gæster med skib til København, så der er tale om en fremgang på omkring 5 pct. Også i Aarhus, som er Danmarks næststørste destination for krydstogtskibe, forventer man flere passagerer næste år.

Det er ikke antallet af skibe, der anløber havnene, som vokser. Til gengæld er skibene større.

»I år har vi 324 anløb, og af dem er der 55 skibe med flere end 4.000 passagerer. Sidste år var antallet af disse meget store skibe blot 15. Det gør en stor forskel,« siger Arnt Møller Pedersen.

København har gennem flere år arbejdet målrettet på at tiltrække flere krydstogtskibe, og nu begynder resultaterne at vise sig. Krydstogter er en hurtigt voksende ferieform, men en del af væksten skyldes uro i den østlige del af Middelhavet.

»Vi vil gerne klappe os selv på skulderen, men vi må også være ærlige og sige, at en del af forklaringen er, at rederierne har flyttet skibe fra Tyrkiet, Egypten og Tunesien, som har været præget af uro og terror. Den forskydning kommer Danmark til gode,« siger Claus Bødker.

Han er chef for Cruise Copenhagen Network, som arbejder på at skaffe sejlende turister til København.

En del af forklaringen er, at rederierne har flyttet skibe fra Tyrkiet, Egypten og Tunesien, som har været præget af uro og terror.

Claus Bødker, chef for Cruise Copenhagen Network.

På de mest travle dage modtager hovedstaden mellem 15.000 og 20.000 gæster med skib. Det har skabt så stor travlhed, at mange gæster til Oceankajen nordøst har haft svært ved at komme ind til byen, fordi der har manglet transportmuligheder. Især har der været mangel på taxaer.

Det møder kritik hos Dansk Erhverv.

»Det er meget positivt, at antallet af krydstogtskibe vokser. Men det er problematisk, at gæsterne ikke hurtigt kan komme ind i byen og bruge penge til glæde for butikker, restauranter og attraktioner,« siger Susanne Nordenbæk, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Claus Bødker erkender, at transporten har været en udfordring i år, og han støtter et ønske om flere taxaer.

»Ingen gæster ønsker at vente i en taxakø, og for byen er det bedst, at turisterne kommer så tidligt ind til byen og så sent retur til skibet som muligt,« siger Claus Bødker.

BRANCHENYT
Læs også