Erhverv

Seks mand er gode for 2,5 mia: Formuen vokser hos Axcel-topfolk

En usædvanlig fuldtræffer med smykkekoncernen Pandora har gjort seks topfolk fra kapitalfonden Axcel styrtende rige. De bugnende private formuer vokser, viser nye regnskaber, og de seks har nu en samlet formue på over 2,5 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Seks nuværende og tidligere partnere i kapitalfonden Axcel, anført af bestyrelsesformand Christian Frigast, er blevet styrtende rige på Axcels tredje fond, der rummede pletskuddet Pandora. Nu er de seks gode for over 2,5 mia. kr. til sammen.

Seks nuværende og tidligere partnere i kapitalfonden Axcel, anført af frontfigur Christian Frigast, har succes med at få en svulmende formue til at yngle. Sidste år har de superrige virksomhedskøbmænd samlet tjent 126 mio. kr. i deres private selskaber, og seksløbernes samlede formue har nu rundet 2,5 mia. kr.

Indtjeningen i 2016 er fordoblet i forhold til året før, viser nye regnskaber, og er resultatet af Axcel-topfolkenes individuelle investeringer, der bl.a. ligger i børsnoterede aktier, kapitalfonde, obligationer, ejendomme og direkte ejerskab af mindre virksomheder.

»Værdipapirmarkedet er gået fornuftigt. Det er det for alle, der er ikke noget genialt i det. Men der er også nogle af fondene, som har kunnet lave fornuftige exits, og der er nogle opskrivninger på ting, der har udviklet sig godt,« siger Jacob Thygesen, tidligere partner i Axcel og en af de seks, der har haft usædvanlig stor succes med arbejdet i kapitalfonden.

Thygesens selskab, Kinondo Invest, noterede i 2016 et overskud på 24 mio. kr. og har en egenkapital på 369 mio. kr.

Alle har private selskaber med solide formuer, men arbejdet i Axcel har været særligt indbringende for sekskløveret, der ud over Thygesen og stifter og bestyrelsesformand Christian Frigast består af partner Nikolaj Vejlsgaard, seniorrådgiverne Søren Lindberg og Per Christensen samt den tidligere partner Lars Thomassen.

De var i inderkredsen, da Axcel investerede sin tredje fond, der rummede de seneste mange års største kapitalfondssucces, smykkekoncernen Pandora. Fuldtræfferen kastede usædvanligt høje gevinster af til de seks centrale partnere, der i dag hver især har formuer på 370-400 mio. kr., bortset fra Christian Frigast, der har en egenkapital på 607 mio. kr. i sit selskab.

Per Christensen har investeret i flere virksomheder. Bl.a. er han hovedaktionær i dyrefodervirksomheden VPG og har sammen med andre investorer købt aktiviteter ud af det konkursramte LED-selskab Hesalight og omdøbt det til Novalume.

Per Christensen, seniorrådgiver i kapitalfonden Axcel, har bl.a. investeret noget af sin formue i at købe aktiviteter ud af den konkursramte Hesalight. Foto: Axcel

Per Christensen er ligesom flere andre af de tidligere Axcel-kolleger også investor i tandlægekæden tandlægen.dk.

Axcel købte 60 pct. af Pandora i 2008 for under 2 mia. kr. og børsnoterede selskabet to år senere til en samlet værdi på 27 mia. kr. Forløbet med Pandora betød ifølge Berlingske, at Axcel fik sine penge 40 gange igen, en af de bedste investeringer nogensinde i en europæisk kapitalfond, og overskuddet lå i omegnen af 20 mia. kr. for Axcel og dens investorer.

Når man som journalist efterfølgende interviewede investeringsdirektører i de pensionskasser, der havde investeret i Axcel, kom der nærmest konfetti ud af telefonrøret. De tårnhøje afkast gav også usædvanligt høje gevinster til partnerne.

»Axcel er i gang med den femte fond. De første to fonde gik fornuftigt, men især den tredje fond, hvor der måske var 12 selskaber, var der flere af dem, der gik rigtig godt, og specielt Pandora gik helt fantastisk. Så de penge, der kom ud i ekstra afkast fra den tredje fond, er dét, mange af os har kunnet bruge til investeringer fremadrettet,« siger Jacob Thygesen.

I årene efter børsnoteringen havde Axcel og partnerne stadig aktier i Pandora, og var således stadig med i rædselsåret 2011, hvor smykkekoncernen choknedjusterede og mistede 65 pct. af sin værdi på en enkelt dag. Men partnerne var også med, da Pandora-aktien i de følgende år gjorde stærkt comeback. Axcel solgte sine sidste aktier i Pandora i 2014.

Christian Frigast har ikke mange ord at knytte til årets overskud på 30 mio. kr. i hans selskab, Frigast A/S.

»Reglerne er, som de er, og man kan finde det (regnskabet, red.), hvis man vil. Men jeg har ingen kommentarer til det,« lyder det fra Frigast, der over de seneste tre år har trukket 90 mio. kr. ud i udbytte.

Nikolaj Vejlsgaard ønsker ikke at kommentere sit regnskab, mens Søren Lindberg og Lars Thomassen ikke har reageret på Finans' henvendelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.