Erhverv

Just Eat rammes hårdt af nye gebyrregler

Take away-kæden Just Eats indtægt kan blive hårdt ramt af et nyt britisk forslag om at afskaffe gebyrer på kreditkort. Aktien dykkede massivt onsdag.

Take away-koncernen Just Eat står til at miste en stor del af sin indtjening, hvis ny gebyr-lovgivning gennemføres. Foto: Gorm Olesen.

Europas største take away-koncern, Just Eat, står til en kontant lussing, hvis et nyt britisk forslag om at fjerne gebyrer på betalingskort gennemføres.

Når sulten melder sig hos de britiske kunder, og de får klikket sig frem til en burger eller pizza, skal de nemlig også betale et ekstra gebyr for at bruge kreditkort. Et gebyr, som britiske politikere vil af med.

Det skriver Bloomberg.

Just Eat, der blev grundlagt i Danmark i 2001 af den kendte iværksætter Jesper Buch, har i dag hovedkontor i London, og her er kortgebyrer iværksætter-successens næststørste indtægt.

Just Eat i tal
  • Just Eat blev til i 2001 af iværksætteren Jesper Buch
  • Take away-koncernen øgede sidste år indtjeningen med 93 pct. og nåede et overskud på 115 mio. pund, svarende til knap 1 mia. kr.
  • Just Eat leverer mere end 10 mio. måltider om året – i Danmark
  • Just Eat findes i 13 lande over hele verden, herunder Storbritannien, hvor koncernen har hovedkontor i London
  • På verdensplan når Just Eat over 64.000 restauranter og over 14,2 mio. kunder
  • Just Eats travleste dag er 1. januar, hvor der bestilles ca. 120.000 måltider i Danmark
  • Mere end 400 medarbejdere er beskæftiget i den danske del af Just Eat

Hele 13 pct. af take away-koncernens indtægt i Storbritannien stammer fra disse gebyrer, og udsigten til, at den forsvinder, fik Just Eat-aktien til at dykke massivt. I løbet af onsdagen var den nede med hele 9,4 pct., men rettede sig senere på dagen.

»Storbritannien er stadig et hovedmarked for Just Eat,« siger Neil Campling, analytiker hos Northern Trust Capital Markets i London, til Bloomberg.

»Hvis restauranter kommer under omkostningspres, vil det blive svært for Just Eat at presse kommissions- og transaktionsgebyrer, hvilket er bekymrende for deres forretningsmodel i fremtiden,« fortsætter han.

Herhjemme har Just-Eat netop haft stort bøvl med de gebyrer, take away-koncernen kræver af fastfood-restaurationer for at formidle kontakt til sultne kunder.

Tirsdag forklarede Ugur Kocan, der ejer en pizza- og sandwichbar på Axeltorv i København, hvordan Just Eat siden starten igen og igen har hævet procentssatsen.

»I begyndelsen betalte jeg tre pct. til Just Eat,« fortæller Ugur Kocan til Vejle Amts Folkeblad.

»Siden da er procentsatsen steget stille og roligt. Nu er den 14 procent, og med moms og administrationsgebyr skulle jeg afgive cirka 20 pct. af omsætningen til Just Eat,« fortsætter Ugur Kocan, der nu har forladt Just Eat-ordningen.

Læs også