Erhverv
0

Dansk politi indleder jagt på kriminelle brugere af hemmelig webhandelsplatform

En international optrevling af to hemmelige handelsplatforme for våben, stoffer og hackersoftware har givet oplysninger om købere i Danmark, som dansk politi nu kaster sig over.

Et samarbejde mellem FBI, de amerikanske narkomyndigheder (DEA), hollandsk politi og Europol har beslaglagt og lukket de to dark web-handelsplatforme Alphabay og Hansa, hvor kriminelle handlede stoffer, våben og hacker-software. Foto: Europol

Dansk politi indleder nu jagten på kriminelle i Danmark, der har købt våben, stoffer eller hackersoftware på hemmelige handelsplatforme på internettet. Amerikansk og europæisk politi har i fællesskab beslaglagt og lukket to af de største undergrunds-handelsplatforme, Alphabay og Hansa, og sendt oplysninger om sælgere og købere videre til en række lande, bl.a. Danmark.

»Dansk politi har et godt samarbejde med andre landes politistyrker om forskellige typer af cyber kriminalitet og kan bekræfte, at vi i denne sag har modtaget oplysninger, vi nu skal se nærmere på. Fordi der er tale om en igangværende efterforskning, kan vi ikke kommentere det nærmere på nuværende tidspunkt,« oplyser vicepolitiinspektør Niels Denny Sørensen, Operativ Chef i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3), i en mail til Finans.

Alphabay og Hansa: Handelspladser for kriminelle
  • Alphabay og Hansa er handelspladser på det såkaldte Dark Web, hvor kriminelle handler anonymt med ulovlige varer som stoffer, våben, stjålne eller falske personoplysninger, kopivarer og virusprogrammer.
  • Europol vurderer, at der alene på Alphabay blev handlet over 350.000 forskellige, ulovlige varer.
  • Alphabay havde 200.000 brugere og 40.000 sælgere.
  • Europol anslår, at der er handlet varer for over 6 mia. kr. på Alphabay siden etableringen i 2014.
  • Efter politiets lukning af Alphabay og Hansa findes fortsat en mængde ulovlige online-handelspladser, hvoraf en af de største er det såkaldte Dream Market.

Aktionen mod Alphabay og Hansa, der blev offentliggjort i sidste uge, var organiseret af FBI, de amerikanske narkomyndigheder, hollandsk politi og Europol og betegnes som en af de mest avancerede aktioner inden for optrevlingen af illegal handel på nettet.

Efter et tip fra sikkerhedsfirmaet Bitdefender i 2016 ransagede og beslaglagde hollandsk politi Hansas servere og anholdt de to hovedbagmænd i Tyskland. I juni overtog hollandsk politi i al hemmelighed driften af Hansa, samtidig med, at amerikanske myndigheder anholdt hovedmanden bag Alphabay, den 25-årige canadier Alexandre Cazes, og lukkede sitet ned. Hollandsk politi kunne dermed i en måned overvåge de handlende på Hansa, inklusive den store mængde kriminelle, der skiftede til Hansa efter Alphabays lukning.

Vi var i stand til at tage to af de største handelsplatforme på the dark web ned. Det viser klart, at nettet ikke er en sikker havn for kriminelle.

Claire Georges, talsperson for Europol

De ulovlige handelsplatforme ligger i det såkaldte dark web, en del af internettet man kun kan komme til ved at benytte speciel software, og som normalt sikrer brugerne, at de er anonyme og ikke kan spores.

»Det vigtige ved denne operation var, at vi var i stand til at tage to af de største handelsplatforme på the dark web ned. Det viser klart, at nettet ikke er en sikker havn for kriminelle. Folk, der handler på de her platforme tror, at de kan undgå myndighederne, fordi de tror, at de kan handle anonymt, og at myndighederne ikke kan spore dem, men vi er temmelig smarte og har avancerede teknikker, og den seneste aktion viser, hvor gode evner vi har til at gå ind i dark web-systemet,« siger Claire Georges, talsperson for Europol.

Ifølge Claire Georges har Europol sendt oplysninger om personer, der har købt eller solgt varer på de hemmelige handelsplatforme, videre til de danske myndigheder, og ansvaret for at føre sagen videre ligger nu hos dansk politi.

BRANCHENYT
Læs også