Erhverv

Kurt Daell har igen hjulpet Daells Bolighus med millioner

Daells Bolighus har haft underskud 10 år i træk. Derfor har den rige ejer måttet hoste op med 65 mio. kr. det seneste halvandet år.

Kurt Daell og hans søn Erling Daell har for nylig skudt 20 mio. kr. i Daells Bolighus. Foto: Carsten Andreasen Foto: Carsten Andreasen

Den kendte møbelkæde Daells Bolighus, der driver otte bolighuse landet over, har endnu en gang haft brug for økonomisk åndedræt fra sin ejer, rigmanden Kurt Daell og sønnen Erling Daell.

I juni tilførte de nemlig 20 mio. kr. til Daells Bolighus, viser en registrering i cvr-registeret.

Daells Bolighus
  • Daells Bolighus blev grundlagt i 1910 (dengang under navnet Daells Varehus) og er i dag en del af Harald Nyborg-koncernen, der også ejer Jem & Fix.
  • For bordenden sidder detaillegenden Kurt Daell, tidligere direktør i Daells Bolighus og ejer af Harald Nyborg og Jem & Fix, mens hans ældste søn, Erling Daell, er en del af bestyrelsen.
  • Daells Bolighus har otte bolighuse rundt om i landet. De ligger i Glostrup, Hillerød, Holbæk, Kolding, Odense, Slagelse, Vordingborg og Frederikshavn.

Det er tredje gang på halvandet år, at Daells Bolighus har haft behov for nye penge, og i alt løber de tre kapitaltilførsler op i 65 mio. kr.

Finans har forgæves forsøg at få en kommentar fra Arne Gerlyng-Hansen, administrerende direktør i Harald Nyborg-koncernen, som driver Daells Bolighus.

I januar udtalte han sig dog til Finans om de to kapitaltilførsler, der blev lavet til Daells Bolighus i 2016 på henholdsvis 20 og 25 mio. kr.

»Da vi har skullet lave mange investeringer i løbet af året, har vi haft behov for kapital,« sagde Arne Gerlyng-Hansen.

Daells Bolighus åbnede en butik i Slagelse i 2016 og har i løbet af 2017 også åbnet butikker i Vordingborg og Frederikshavn.

Daells Bolighus har eksisteret siden 1910, men de seneste 10 år har det ene underskud afløst det andet. Sammenlagt har møbelkæden tabt næsten 180 mio. kr. efter skat over de 10 år, og det seneste regnskab fra 2016 bød på et rekordstort og »utilfredsstillende« underskud på 38,5 mio. kr.

Udover at tumle med store milliontab har Daells Bolighus haft travlt med at skifte ud på direktionsgangen. I 2015 nåede boligkæden at have tre adm. direktører; først Carsten Rojh og så René Rottgarn, der kun nåede at styre boligkæden i otte måneder, inden han blev afløst af Gert Sand, som nu er Daells Bolighus' administrerende direktør.

Den officielle ejer af Daells Bolighus er Harald Nyborg-koncernen, som ejes af Kurt og Erling Daell, der tilsammen har en formue på omkring 2,5 mia. kr.

Kurt Daell er koncernens hovedaktionær, selvom det ikke ligefrem lå i kortene, at han skulle ende som det, da han blev født i Østrig under besættelsen med navnet Kurt Hauptmann i 1941.

Som 7-årig steg han på et tog fra Wien med 1.055 andre børn med retning mod Danmark, og ved et tilfælde fik han familien Daell som plejefamilie i Danmark. En familie, der ejede Daells Varehus, i folkemunde kaldet Dalle Valle.

Frem til 1992 var Daells Varehus ejet af Daell-familien, men efter en familiefejde blev det solgt til PKA og Kommunernes Pensionskasse. Syv år senere gik Daells Varehus konkurs.

På det tidspunkt var Kurt Daell dog for længst ude af selskabet, og han fik i stedet succes med Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus, som var vokset ud af Daells Varehus.

Læs også