Erhverv

Kurt Daell taber igen kæmpebeløb på Daells Bolighus

Daells Bolighus fortsætter med at bløde og har nu tabt 180 mio. kr. siden 2007. Til gengæld går Harald Nyborg-koncernen frem.

Kurt Daell ejer Harald Nyborg-koncernen sammen med sin søn Erling Daell. Et af koncernens selskaber, Daells Bolighus, har været en særdeles tabsgivende forretning de seneste 10 år. Foto: Carsten Andreasen Foto: Carsten Andreasen

Daells Bolighus må efterhånden have det lange lys på for at finde det seneste overskud.

For den kriseramte møbelkæde har netop offentliggjort sit 10. underskud i træk. I 2016 blev det således til et tab på 38,5 mio. kr., og Daells Bolighus har nu tabt næsten 180 mio. kr. de seneste 10 år.

Nøgletal i Daells Bolighus de seneste fem regnskabsår:

Mio. kr. 2012 2013 2014 2015 2016
Omsætning 255,1 223,1 239 227,5 228,2
Resultat efter skat -22 -23,1 -22,9 -23,6 -38,5

Daells Bolighus har eksisteret siden 1910, men havde det ikke været for en gavmild og stenrig ejer i form af rigmanden Kurt Daell, kunne man godt betvivle, om møbelkæden fortsat havde eksisteret.

Han har nemlig adskillige gange måttet skyde millioner i kæden for at sikre driften. Alene i 2016 gjorde han det to gange. Først tidligt på året med en kapitalindsprøjtning på 20 mio. kr. og senest i december med yderligere 25 mio. kr.

I januar talte Finans med Arne Gerlyng-Hansen, administrererende direktør i Harald Nyborg-koncernen, der driver Daells Bolighus. Han forklarede, hvorfor der stadig bliver holdt liv i den skrantende møbelkæde, som har otte bolighuse landet over.

»Vi har et godt koncept i Daells Bolighus og tror på, at det hele nok skal vende. Vi har aldrig rystet på hånden og venter nu bare på bedre tider,« sagde han Arne Gerlyng-Hansen.

Kurt Daell ejer Harald Nyborg sammen med sin søn Erling Daell. De har tilsammen en formue på omkring 2,5 mia. kr., og selvom de endnu engang har set Daells Bolighus lide et tab, kan de glæde sig over, at Harald Nyborg-koncernen samlet gik frem i 2016.

Koncernen havde et overskud på 136 mio. kr., hvilket er det bedste resultat nogensinde for Harald Nyborg. Omsætningen nåede ligeledes en rekordhøjde på 4,9 mia. kr.

Meget af takken for overskuddet og omsætningen i koncernen skal gå til Jem & Fix, der er ejet af Harald Nyborg og kom ud af 2016 med et overskud på 121 mio. kr.

Koncernens hovedaktionær Kurt Daell blev født i Østrig under besættelsen med navnet Kurt Hauptmann. Men som 7-årig i 1948 stod han på et tog fra Wien med 1.055 andre børn med retning mod Danmark.

Ved et tilfælde fik han familien Daell som plejefamilie i Danmark. En familie, der ejede Daells Varehus, i folkemunde kaldet Dalle Valle.

Frem til 1992 var Daells Varehus ejet af Daell-familien, men efter en familiefejde blev det solgt til PKA og Kommunernes Pensionskasse. Syv år senere gik Daells Varehus konkurs.

På det tidspunkt var Kurt Daell dog for længst ude af selskabet, og han fik i stedet succes med Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus, som var vokset ud af Daells Varehus.

Det seneste årti vil det dog nok være en stramning at kalde Daells Bolighus for en succes, i hvert fald når man ser på de økonomiske resultater.

Læs også