Erhverv

Regeringen står fast - flytter milliardudlån til staten

Regeringen er klar med en model for, hvordan det 180 mia. kr. store marked for lån til den almene boligsektor skal håndteres.

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) kom i stormvejr, da han før sommerferien offentliggjorde regeringens plan om at lade staten overtage udlånet til den almene boligsektor - nu har regeringen modellen for overtagelsen klar. Foto: Nikolaj Svennevig

Regeringen har nu lagt sig fast på en model for, hvordan den almene boligsektor fremover skal finansieres.

Det oplyser flere kilder til Finans.

I dag har realkreditsektoren udlånt 180 mia. kr. til den almene boligsektor, og det skabte heftig debat, da boligminister Ole Birk Olesen (LA) sidst i juni meddelte, at staten over en 10-årig periode skal overtage det forretningsområde. Det kan ifølge ministeriet give en årlig besparelse på godt 2 mia. kr. på sigt.

Ikke mindst internt i Venstre gav forslaget - som finansminister Kristian Jensen (V) bakker op om - anledning til oprørslignende tilstande, som blev ledt an af gruppeformand Søren Gade, der ikke brød sig om at skabe en statsbank. Derfor har det ifølge Finans' oplysninger været afgørende for Venstre at finde en model, inden partiets sommergruppemøde fredag. Ellers var frygten, at uenigheden ville bryde ud i lys lue på mødet og tage al fokus.

Ifølge Finans' oplysninger er regeringen endt med en model, hvor 90 pct. af udlånet skal flyttes over til staten og finansieres med statsobligationer, mens realkreditsektoren får lov til at beholde de sidste 10 pct. Dermed har sektoren stadig et incitament til at sørge for en ordentlig vurdering og administration af udlånet. Selve opgaven med at administrere lånene skal sendes i udbud.

Det er stadig et åbent spørgsmål, hvordan det i praksis skal foregå, for der er i realkreditsektoren ikke tradition for at administrere lån ydet af konkurrenter.

Realkreditsektoren har ikke ønsket modellen, og i sektoren er der ikke tiltro til, at regeringen ender med at opnå en besparelse på at flytte lånene. Men da sagen er stærkt politisk, ønsker ingen at udtale sig.

Finansministeriet har ifølge Finans' oplysninger været primus motor i arbejdet, men Kristian Jensen vil ikke udtale sig, oplyser ministeriets presseafdeling. Ole Birk Olesen vil heller ikke udtale sig, oplyser hans presseafdeling. Søren Gade har ikke besvaret Finans' henvendelse.

Læs også