Erhverv

Omstridte kvotekonger er blandt Danmarks rigeste

Det udskældte system for fiskekvoter har gjort flere danske fiskere til milliardærer.

Henning Kjeldsen er en af de omstridte kvotekonger. Han er blevet milliardær på fiskeri. Foto: Betina Garcia.

Mindst to af Danmarks største fiskere er blevet milliardærer på det stærkt omstridte kvotesystem, der i løbet af få år har samlet en stor del af havets rigdomme på få hænder.

Det skriver Berlingske Business.

En af dem er Skagen-milliardæren Henning Kjeldsen, der allerede som 19-årig trådte i sin fars fodspor og blev fisker. I dag ejer han sammen med sin familie en imponerende flåde af fiskefartøjer - deriblandt S 349 Gitte Henning, der er Danmarks største fiskekutter.

Henning Kjeldsen har kvoter til at fange cirka 10 pct. af al fisk, der landes herhjemme. Det har givet den velhavende skagbo tilnavnet »Kvotekongen.« Hans samlede formue er på godt 1,5 mia. kr., ifølge Berlingske Business.

En anden fisker, der har tjent store summer på tilkøbte fiskekvoter, er færingen Gullak Arngrimsson Madsen, der bor i Hirtshals. Gullak Madsen ejer selskabet GTM Holding, der driver kombineret trawl- og notfiskeri.

Det har sikret ham en formue på cirka 1,4 mia. kr.

Det omstridte danske system for fiskekvoter har fået stor opmærksomhed i de seneste dage. Onsdag udtalte Folketingets vagthund, Statsrevisorerne, deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriet for i en årrække ikke at have haft styr på koncentrationerne af kvoter.

Ifølge Rigsrevisionen har Miljø- og Fødevareministeriet hverken fastsat regler, der sikrede, at fiskekvoterne ikke samledes hos få kvotekonger, eller holdt ordentligt øje med, hvordan koncentrationen af kvoter udviklede sig.

Det betyder, at de 16 største fiskere har kunnet sætte sig på 66 procent af de samlede såkaldte IOK-fiskekvoter (individuelt overdragelige kvoteandele).

Sagen har allerede kostet den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ansvaret for fiskeriområdet. Og et ukendt antal kvotekonger er blevet politianmeldt.

På Berlingske Business' seneste liste over landets rigeste optrådte - foruden Henning Kjeldsen og Gullak Madsen - tre andre fiskere. Det er ejerne af Polar Seafood, Anders Brøns og Jens Salling, samt familien Barslund, der står bag Ocean Prawns-koncernen.

BRANCHENYT
Læs også