Erhverv

Fiskematadoren Henning Kjeldsen hiver rekordmange millioner i land

En af Danmarks rigeste fiskere løfter indtjeningen - og formuen - til nye højder.

Henning Kjeldsen, ejer af kæmpekutteren Gitte Henning og en af Danmarks rigeste mænd. Foto: Betina Garcia

Henning Kjeldsen var kun 19 år gammel, da han trådte i sin fars fodspor og blev fisker.

I dag er den nordjyske fiskematador - der går under navnet "Kvotekongen" - en af Danmarks rigeste mænd, og han hiver flere millioner over rælingen end nogensinde. Det viser et nyt regnskab for hans fiskerivirksomhed, Gitte Henning A/S, der står bag landets største fiskerifartøj.

Henning Kjeldsen formåede i 2016 at tjene næsten 120 mio. kr. efter skat på at fiske. Det er rekord og betyder, at egenkapitalen i hans selskab er vokset til over 400 mio. kr.

Dermed cementerer Henning Kjeldsen sin position som en af Danmarks mest succesfulde og velhavende fiskere.

»Årets resultat er bedre end forventet. Dette skyldes primært stigende priser på både konsumfisk og industrifisk,« skriver Henning Kjeldsen i det nye regnskab.

Den i offentligheden ukendte skagbo ejer sammen med sin familie en imponerende flåde af fiskerifartøjer - deriblandt S 349 Gitte Henning, der er Danmarks største fiskekutter. I alt har Henning Kjeldsen kvoter til at fange cirka 10 pct. af al fisk, der landes herhjemme - deraf tilnavnet "Kvotekongen."

Ifølge det nye regnskab har Henning Kjeldsen fiskekvoter til en bogført værdi af knap 800 mio. kr.

»Koncernen har i 2016 investeret yderligere i fiskefartøjer for derved at optimere udnyttelsen af koncernens fiskekvoter,« skriver Henning Kjeldsen desuden i regnskabet.

Selvom det ikke på nogen måde var givet, at Henning Kjeldsen skulle blive en af landets rigeste mænd, lå det i blodet, at han skulle være fisker. Allerede som 19-årig kom han med faderen ud på havet.

Her lugtede han en god forretning og var ikke sen til at udvide sin fars fiskeri. I 2010 flyttede Henning Kjeldsen med familien til Skagen, som han var med til at gøre til Danmarks største fiskerihavn.

Og ikke mindst gjorde han sig bemærket, da han i april 2014 søsatte kæmpekutteren Gitte Henning. Den er opkaldt efter Henning Kjeldsens søster, Gitte, og ham selv.

Henning Kjeldsen har en formue på godt 1,5 mia. kr., ifølge Berlingske Business. Det giver ham en 72. plads på listen over landets rigeste.

Listen rummer også andre fiskere, heriblandt Gullak Arngrimsson Madsen fra Hirtshals og de to ejere af Polar Seafood, Anders Brøns og Jens Salling.

I år forventer Henning Kjeldsen »en stabil og positiv udvikling« for sit fiskeriimperium og et resultat på samme niveau som i fjor, fremgår det af hans nye regnskab.

BRANCHENYT
Læs også