Erhverv

Affaldskaos er dyrt for danskerne

Der gemmer sig en årlig besparelse på 229 mio. kr. ved at rydde op i vidt forskellige affaldssystemer i landets 98 kommuner, viser en ikke offentliggjort rapport fra Miljøstyrelsen.

Artiklens øverste billede
Kommunerne har pligt til at sørge for indsamling af husholdningsaffald. Til gengæld skal husstandene benytte de kommunale ordninger. Foto: Jesper Nørgaard Sørensen

Indsamling af danskernes husholdningsaffald har udviklet sig til en regulær jungle, hvor mange kommune har udviklet egne regler og egne affaldssystemer.

I Københavns Kommune iindsamles køkkenaffald. Det sker ikke i nabokommunen Frederiksberg, og på landsplan har landets 98 kommuner f.eks. op mod 30 måder at indsamle plast på.

Det gør affaldshåndteringen unødvendig dyr, påpeger DI.

»Det er tudetosset, at borgerne betaler overpris for, at det kommunale selvstyre udmønter sig i, at hver kommune har sine særlige skraldespande,« siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI, til nyhedsbrevet DI Business.

DI har fået aktindsigt i en rapport fra Miljøstyrelsen. Rapporten viser, at der årligt kan spares 229 mio. kr. på affaldshåndteringen rundt om i landet, hvis reglerne for indsamling af husholdningsaffald var ens i hele landet.

Det er tudetosset, at borgerne betaler overpris for, at det kommunale selvstyre udmønter sig i, at hver kommune har sine særlige skraldespande.

Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI

Med afsæt i rapporten opfordrer DI regeringen til at gribe ind, så de mange forskellige affaldsordninger rundt om i kommunerne bliver rettet ind til højre. Det vil nemlig åbne op for, at affaldsfirmaerne, der indsamler husholdningsaffaldet, undgår at skulle bekoste særlige skraldebiler til de enkelte kommuner.

Marius Pedersen A/S indsamler i dag husholdningsaffald i 10 kommuner, og det kræver seks slags skraldebiler for at leve op til de forskellige affaldsordninger i de 10 kommuner, og den slags koster.

Ønsker kommunerne at spare penge, er vejen frem et mere ensartet system, lyder det fra Jeanett Vikkelsøe, salgs-og marketingdirektør i Marius Pedersen.

»Det vil alt andet lige også gøre det muligt at give en bedre pris, fordi ensartetheden mindsker risikoen for, at vi ikke kan bruge skraldebilerne igen,« siger hun til DI Business.

Ud over kontante gevinster ved et ensartet system, peger DI også på, at ens regler vil øge muligheden for at genanvende det indsamlede affald.

I dag genanvender Danmark 46 pct. af alt indsamlet affald, men EU-Kommissionen ventes at være på vej med et nyt krav om 60 pct.s genanvendelse i medlemslandene.

Når DI har søgt aktindsigt i Miljøstyrelsens affaldsrapport, hænger det sammen med, at styrelsen har valgt ikke at offentliggøre rapporten.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.