Trods politisk indgreb: Fjernvarmeselskaber fortsætter pengejagt
Et folketingsflertal har opfordret 59 fjernvarmeselskaber til at opgive planer om en milliard-renteregning til forbrugerne. Men opfordringen har ikke fået selskaberne til at skifte kurs, viser nye tal fra Energitilsynet.
Trods en klokkeklar opfordring fra Folketinget fortsætter fjernvarmeselskaber i hele landet kampen for at udskrive en renteregning i milliardklassen til varmekunderne.
»Det er først og fremmest beklageligt for fjernvarmeforbrugerne,« siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).
Fjernvarmeselskaberne har ifølge lovgivningen mulighed for at opkræve renter relateret til de opsparede værdier i selskaberne, og en stribe selskaber varmer op til at benytte denne mulighed. På Christiansborg og i forbrugerkredse opfattes disse renteopkrævninger dog som urimelige, og Lars Christian Lilleholt stod i juni i spidsen for et hasteindgreb med et ene formål at bremse fjernvarmeselskabernes rentefest.
Hasteindgrebet blev fulgt til dørs af en opfordring til selskaberne fra et folketingsflertal om at »trække ansøgninger om forrentning af indskudskapital efter de hidtil gældende regler tilbage for at beskytte forbrugerne mod urimelige prisstigninger.«
Det er først og fremmest beklageligt for fjernvarmeforbrugerne.
Alligevel holder 45 af 59 fjernvarmeselskaber fortsat fast i planer om at udskrive en renteregning til forbrugerne, viser en ny opgørelse fra Energitilsynet.
For hundredtusinder af varmekunder betyder det, at de fortsat er i farezonen for en historisk rentelussing på op mod 3,5 mia. kr.
Ilyas Dogru, projektleder i Forbrugerrådet Tænk, kalder situationen urimelig, fordi varmekunderne er låst på hænder og fødder til deres fjernvarmeselskab.
»At 45 ud af 59 selskaber fastholder deres ansøgninger overfor Energitilsynet, viser jo bare, at alle gerne vil have fingrene i de her penge inden lukketid,« siger Ilyas Dogru.
I Dansk Fjernvarme er man ikke forbavset over, at selskaberne vender det døve øre til politikerne.
»Det er jo en ret, selskaberne har,« siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Han forklarer, at politikerne ligger, som de selv har redt ved at skabe usikkerhed omkring den fremtidige regulering af branchen. Derfor holder selskaberne fast i rentebetalingen som en mulig finansieringskilde, lyder meldingen.
Politisk aftale omkring fjernvarmeindgrebet
»Bortset fra et eller to selskaber har de alle sagt, at de forbeholder sig retten til at fastholde deres ansøgning, men det er ikke noget, som de har tænkt sig at gøre brug af,« siger Kim Mortensen, der står i spidsen for mere end 400 fjernvarmeselskaber.
Energitilsynet har i første omgang sendt 14 afgørelser i høring. Foreløbig har seks selskaber meldt tilbage, at de ønsker at udskrive en renteregning til varmekunderne.
Tilsynet venter at træffe afgørelse i endnu 15 sager inden nytår.